Vytisknout tuto stránku
út., 24. březen 2020 22:05

První výskyt koronaviru mezi olomouckými studenty

Pandemie koronaviru Covid-19 komplikuje život i zahraničním studentům Pandemie koronaviru Covid-19 komplikuje život i zahraničním studentům Zdroj: ESN UPOL
Olomouc – Letištní kontrola prokázala nákazu koronavirem Covid-19 u jihokorejského studenta, který se vracel domů z výměnného studijního pobytu na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého (UP) v Olomouci. Podle vedení univerzity je pravděpodobné, že v době výuky ještě infikovaný nebyl.

„Univerzita aktuálně přistupuje k doporučení všem zahraničním studentům studujícím na UP v rámci výměnného programu Erasmus, aby odcestovali domů,“ sdělil na Facebooku prorektor Petr Bilík s tím, že pokud se rozhodnou jinak, čekají je přísnější podmínky na kolejích. „Koleje nabídnou studentům, kteří zůstanou, režim individuálního ubytování, a umožní jim tak na nezbytnou dobu omezit sociální kontakt."

Zůstávají v Česku navzdory pandemii

Jedním z těch, kteří se rozhodli navzdory uzavření škol zůstat, je i student mezinárodních vztahů ze Španělska Adrián L. „Radši bych byl doma s rodinou než zavřený na kolejích v cizí zemi a jazykem, který neznám. Navíc jsem přijel studovat, ale školy jsou uzavřené, a to, že zůstávám, mě stojí značné množství peněž, které bych doma neutratil,“ popisuje svoji aktuální situaci. 

O návratu domů pořád přemýšlí, důvod, proč zůstal, je ale ryze praktický. „Ve Španělsku je situace mnohem horší než tady, ne jenom počtem případů, ale také omezeními – například v ulicích hlídkují vojáci a pokutují každého, koho chytí mimo domov,“ popsal. Navíc, pokud by odjel a situace se uklidnila, nebylo by jisté, že by se mohl vrátit. Španělsko totiž patří mezi rizikové země. Situace je podle něj o to náročnější, že ani univerzity neví, jak se situace bude vyvíjet a jestli studijní podmínky zůstanou tak, jak byly nastavené dosud. 

Jinou nabídku dostali například studenti z Turecka. „Národní agentura nám řekla, že kdo se chce vrátit, může dokončit semestr doma,“ popisuje Faruk K. Student psychologie přijel do Česka s vidinou poznávání jiné kultury a cestování po Evropě. „Vysnil jsem si Amsterdam, Paříž, Londýn. Realita? Můžu jít maximálně do parku. Na tenhle Erasmus asi nikdo z nás nezapomene.“

Ponurá je i nálada na kolejích, kde jsou zahraniční studenti ubytovaní. Nikdo z nich neví, jak se situace bude vyvíjet nebo jak by se měli zachovat. Jejich společné aktivity se minimalizují, aby se co nejvíce chránili před případnou nákazou. Značná část z nich se rozhodla jet domů a každý den se přidávají noví. K nejistotě se tak přidává i smutek z odjezdu nově získaných kamarádů a sílící pocit osamocení.

Zobrazeno 1535 krát
Naposledy upraveno: pá., 27. březen 2020 10:28
Eliška Šťastná

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste