Vytisknout tuto stránku
čt., 2. prosinec 2021 11:31

Staňte se Ježíškem

Krabice od bot Krabice od bot Zdroj: diakonie.cz
Každoročně před Vánocemi řada nadací v České republice pořádá sbírky, vánoční akce a projekty pro lidi v nouzi. Pro děti z chudých rodin nebo azylových domů, ale i pro opuštěné seniory. Ať už Ježíškova vnoučata nebo Krabice od bot zahájily svůj další ročník a úspěšně pomáhají potřebným.

Ježíškova vnoučata
Ježíškova vnoučata, která patří mezi nejznámější projekty u nás, letos pořádají už pátý ročník.

Tento celonárodní projekt, který vznikl v roce 2016 a od roku 2020 je projektem Českého rozhlasu, má za úkol plnit vánoční přání seniorů. V podstatě kdokoli se může stát Ježíškovým vnoučetem, stačí si vybrat přání od konkrétního seniora, zabalit a poslat dárek poštou nebo předat osobně.

Minulý ročník v důsledku pandemie covid-19 nebylo možné se osobně setkávat se seniory, proto letošní ročník nese podtitul: ,,Není čas, ztrácet čas´´.

„Loňský rok byl pro mnohé smutný hlavně tím, že na osobní setkání nemohlo dojít. I tak se pracovníci domovů snažili s upřímným pochopením, že není čas ztrácet čas, vymýšlet příležitosti pro setkání – přes sklo, přes plot na zahrádce, přes videohovory,“ uvedla pro irozhlas.cz ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu, Gabriela Drastichová.

Do projektu je zapojeno několik stovek domovů pro seniory, ústavů sociální péče a sociálních služeb v celé České republice, takže výběr ze seznamu přání je opravdu velký. Dárce může vybírat od kalendáře, bonboniéry, křesla, až po hodně netradiční přání nebo přispět na nákladnější dárky.

První přání v tomto roce se začala plnit 15. listopadu a nyní je splněných přání přes šest tisíc.

Krabice od bot
Dalším velmi úspěšným projektem je Krabice od bot, která se koná už po jedenácté.

Tato předvánoční akce dělá radost dětem z chudých rodin, nízkoprahových zařízení a azylových domů. Sbírku pořádá Diakonie ČCE.

Dárky a radost tady rozdávají děti dětem, které společně se svými rodiči přichystají krabici od bot plnou dětských dárků a odnesou na některé ze sběrných míst, kterých je po Česku nyní 135. Na internetových stránkách Krabice od bot lidé naleznou tipy na dárky pro děti určitého věku a zároveň mapu sběrných míst.

Sbírka probíhá od 22.11. do 5.12. 2021 a stále zbývá vybrat 11 675 dárků.

Vánoce pro všechny
A na závěr neziskový projekt studentek a studentů Univerzity Palackého v Olomouci.

Zpočátku se zaměřoval na pacienty Léčeben dlouhodobě nemocných, ale před dvěma lety zahrnuli do projektu také centrum pro autistické děti.
Udělat radost může kdokoli buď splněním přání, nebo darováním různých předmětů do společenských místností, anebo se rovnou přidat do týmu a stát se dobrovolníkem.

Mezi další projekty patří například Kouzelné Vánoce, kde plní přání dětem ze sociálně slabých nebo pěstounských rodin, dětem nemocným a s handicapem nebo projekt Vánoční balíček, který zasílá dárky ukrajinským dětem z dětských domovů nebo ze sociálně slabých rodin.

Zobrazeno 437 krát
Naposledy upraveno: čt., 2. prosinec 2021 19:03
Adéla Pastyříková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste