Vytisknout tuto stránku
út., 15. listopad 2022 17:46

SUV jako luxusní elektromobil se čtyřmi kruhy? Audi Q8-etron

Audi Q8 - Etron sports coupé Audi Q8 - Etron sports coupé Zdroj: Audi
Automobilka Audi 9. listopadu představila svůj zatím nejnovější elektromobil. Jmenuje se Audi Q8 - etron a kromě vysokého dojezdu a výkonu nabízí také rychlonabíjení baterie, kdy z 10 na 80% nabití dosáhnete za 31 minut. Na silnicích by se měl etron začít ukazovat od ledna příštího roku.

Ve čtvrtek 9.11.2022 Ingolstadtská automobilka představila svou novou vlajkovou loď. Jedná se o SUV s ryze elektrickým pohonem určené pro náročnější klientelu, doplňuje tedy o třídu nižší Audi Q4 - etron, která je již delší dobu v prodeji. Jedná se tak o třetí automobil s elektrickým pohonem, který značka nabízí, nebo bude nabízet, z toho dvě SUV. 

Zákazník si také u Q8 - etron bude moct vybírat mezi dvěma motory. A to motorizaci s maximálním výkonem s 250 kW a 300KW, kdy 100 km/h by měly oba motory zvládnout do 5,6s. Dojezd motorů by měl být v ideálních podmínkách 582 km. Baterie mají nabídnout dle oficiální stránky Audi rychlonabíjení, kdy nabíjení z 10% baterie na 80% baterie zabere cca 31 minut, kapacitu baterie až 106 kWh a zároveň snížení její hmotnosti a vyšší výkon nabíjení baterie - až 170kW. Audi plánuje Q8 - etron vypustit ve dvou provedeních. Ve verzi Classic se zkosenou střechou na kufru a Sports coupé. Je to tak poprvé, co Audi představilo obě verze automobilu zároveň. Uvidí se však s jakými parametry přijede reálný vůz.   

Zákazníci se budou moci posadit za volant koncem ledna příštího roku. Audi bude za verzi Classic v základním paketu chtít 2 080 000 Kč. Hlavními „domácími“ elektrokonkurenty vozidla budou konstruktéři z Bavorska se svým modelem BMW iX a trojcípá hvězda ze Stuttgartu, Mercedes EQE - SUV. Zahraničními konkurenty se nabízí třeba Švédské Volvo Xc40 - recharge.

 

Zobrazeno 679 krát
Naposledy upraveno: st., 16. listopad 2022 11:53
Václav Januš

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste