ne., 16. duben 2017 13:09

105. oslavy narození Kim Ir-sena a neúspěšný pokus o demonstraci síly KLDR

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: http://compfight.com/search/north-korea-rocket/1-0-1-1
KLDR oslavila 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. Ve světě je tento den považován za oslavu narození diktátora, v jeho vlasti je svátkem zvaným Den Slunce. Na vojenskou přehlídku doprovázející tyto oslavy dorazil nynější severokorejský vůdce Kim Čong-un. Konala se v době vyostřených vztahů mezi Severní Koreou a Spojenými státy. V jejím průběhu pochodovaly náměstím tisíce vojáků, za nimi následovaly tanky, nové odpalovací raketové systémy dlouhého doletu a další vojenská technika.

Dle agentury Reuters Severní Korea uvedla, že „vojenská hysterie“ vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa se dostala do „nebezpečné fáze, kterou již nelze přehlížet“.

Ke Korejskému poloostrovu se blíží americká letadlová loď Carl Vinson v doprovodu dvou torpédoborců, křižníku vybaveného balistickými střelami a další bojová plavidla.

„Čína a Rusko poslaly výzvědná plavidla svých námořních sil, aby sledovala americkou jadernou letadlovou loď USS Carl Vinson, která míří do vod blízkého Korejského poloostrova. Zdá se, že obě země chtějí zkoumat kroky Spojených států, které daly najevo, že nevylučují vojenský zásah proti Severní Koreji,“ uvedl japonský deník ve své japonské verzi.

„Jsme připraveni reagovat na totální válku totální válkou a jsme připraveni odpovědět na každý jaderný útok vlastním jaderným útokem,“ prohlásil dle agentury AFP vysoký představitel vlády KLDR Čche Rjong-he.

Den po výše zmíněných oslavách se Severní Korea pokusila o odpal nové rakety, která měla mít dosah 1000 km,  a to zřejmě z oblasti východní části KLDR z přístavu Sinpcho. Pokus o odpal byl však dle jihokorejské a americké vlády neúspěšný a raketa údajně téměř okamžitě vybuchla.

Americký viceprezident Mike Pence 17. 4. 2017 uvedl, že „éra strategické trpělivosti se Severní Koreou je u konce,“ uvedla to agentura AP. Pence to prohlásil během návštěvy demilitarizované zóny na hranici mezi Jižní Koreou a Severní Koreou, včetně hraničního přechod Pchanmundžom. Ruský ministr zahraničí Lavrov doufá, že USA nepodniknou vůči KLDR žádné jednostranné kroky, jako bylo nedávný útok střelami Tomahawk v Sýrii. Ten byl reakcí USA na údajně použité chemické zbraně zvané sarin Syrskou armádou proti civilistům. 

Zobrazeno 2067 krát
Naposledy upraveno: st., 19. duben 2017 18:20
Pro psaní komentářů se přihlaste