so., 24. říjen 2009 01:29

Ballet Days Olomouc 2009

Včera 23. října 2009 v Moravském divadle vypukl se vší slávou mezinárodní baletní festival Ballet Days Olomouc 2009.Je to první ročník a první akce svého druhu zde. Baletní vystoupení přijeli předvést tanečníci například z Itálie, Německa, Rakouska, Ruska nebo Ukrajiny. Diváci si tedy mohou vybrat z opravdu různorodého programu, mají šanci shlédnout jak klasický, neoklasický, tak moderní balet.

 

Včerejší první představení bylo jedno z těch tradičnějších, své umění předvedli italští Cllasical Ballet Company. Tento soubor pod vedením mistrů ve svém oboru (Liliany Cosi a Marineliho Stefanescu) předvedl pro diváky velmi atraktivní výkon. Potlesk zněl i během představení, nadšené obecenstvo se sem tam nezdrželo ani obdivných výkřiků. Celková atmosféra byla opravdu slavnostní.

Nejvíce se na realizaci projektu podílel náměstek primátora Jiří Martiňák. Tomu a několika dalším patřilo poděkování v zahajovací části večra .
Dnes program pokračuje a v neděli vyvrcholí galavečerem za účasti Kremlinského souboru z Moskvy, baletu vídeňské Státní opery a berlínské Státní opery nebo Baletu Charkov.

Důležitou součástí festivalu je soutěž Grand Prix Award, do které se přihlásilo kolem padesáti účastníků z Česka i ze zahraničí. Účastníci jsou profesionálové nebo studenti z baletních škol, nejde o amatérskou soutěž. Ve finále v neděli vystoupí už pouze šest nejlepších. Z nich vybere odborná porota vítěze.

Město investovalo do festivalu více než milion korun, zaplatilo ty nejlepší evropské špičky. Ceny vstupenek se pak odvíjí od daného programu v určitý den. Na oba první dva dny jednotlivě bylo možné koupit vstupenku za 250 Kč, poslední den festivalu je vzhledem ke konání velkého galavečera nejdražší, vstupenka se dá pořídit od 450 Kč, zvýhodněná je pak vstupenka třídenní za 900 Kč.

Zobrazeno 1478 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:36

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste