so., 17. duben 2010 03:42

Fraktály jako algoritmus

Na Academia Film Olomouc zavítal se svou přednáškou doc. Ing. Ivan Zelinka, Ph.D. z Ústavu informatiky a umělé inteligence Zlínské Baťovy univerzity. Vážil cestu i čas, aby posluchačům přiblížil pozadí fraktálové geometrie se zvláštním zřetelem na její matematickou stránku.

Po krátkém exkurzu do historie oboru, který mapoval nazírání na geometrii od dob Euklida až ke zlomovým pracem Mandelbrotovým, přešel docent Zelinka přes nutné základní vysvětlivky k otázce aplikace fraktálů. Ty totiž dokáží velmi dobře popisovat složité struktury, užívají se proto v dynamických systémech, matematice, fyzice, ale například i v estetice a kódování. Docent přidal k dobru i pár osobních zkušeností s fraktály, například výskyt takzvané Elliotovy vlny, která je schopna popisovat a předpovídat fáze chování cen na burze. Její nerozpoznání pro něj samotného dle vlastních slov znamenalo „ztrátu deseti tisíc, oči pro pláč a vlasy k trhání“.


Přednáška Ivana Zelinky byla popularizační, tomu odpovídala i její koncepce. Srozumitelný výklad plný vtipu a hojné užití animací daly publiku alespoň částečně nahlédnout za oponu fascinujícího, ač nikterak jednoduchého oboru.

 

Zobrazeno 2360 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste