čt., 29. duben 2010 19:26

One man show a první pomoc

Ve středu 28. 4. 2010 se v aule přírodovědecké fakulty uskutečnila přednáška MUDr. Milana Brázdila s názvem na One man show o první pomoci.

MUDr. Milan Brázdil je záchranářem Rychlé záchranné služby v Olomouci. V roce 2010 získal Zlatý záchranářský kříž od prezidenta republiky za záchranu života muže s bodným poraněním srdce. U letecké záchranné služby pracuje už 19 let.

Na přednášce velmi živě a s nadšením hovořil nejen o první pomoci a jak ji správně provést, podělil se také o zážitky z praxe, a v následné diskuzi lidsky a přesto odborně odpovídal na otázky studentů. Začal promítáním fotografií a krátkých filmů z praxe, divákům ukázal průběh jedné neúspěšné a hned poté jedné úspěšné akce záchranářů. Následně se rozhovořil o tom, že pro záchranu lidského života je nejdůležitějším faktorem čas, a důrazně vysvětlil jak a čím čas získat, nebo alespoň neztratit. Po instruktáži o přivolávání záchranné služby následovala instruktáž o první pomoci a resuscitaci. Zde ukázal nejen smysl pro humor, nadšení ve své práci, ale i obrovské znalosti a zkušenosti. Názorně bod po bodu ukazoval a vysvětloval jak správně zjistit životní funkce, i co dělat pro jejich navrácení. Přitom využíval jak pomoci z publika, tak umělohmotné torzo.

Po dvou hodinách živelného vyprávění i předvádění bylo nutno přednášku z časových důvodů ukončit, přestože MUDr. Brázdil byl stále plný elánu a nevypadal nijak unaveně, a obecenstvo bylo stále lačné vědomostí. Obyčejná přednáška o První pomoci se totiž proměnila v opravdovou show.

 

Zobrazeno 2039 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste