út., 3. listopad 2009 16:22

Přednáška o vážkách se koná již ve středu

Katedra zoologie Přírodovědecké fakulty UP pořádá přednášku s názvem Vážky ČR: rozšíření, ekologie a ochrana. Ta se uskuteční 4. listopadu v 15.15 h. v aule fakulty. Provázet jí budou zpěvák Dan Bárta a vědec Aleš Dolný. Zároveň zde v Olomouci představí společnou knihu Vážky České republiky, která je výsledkem jejich devítileté spolupráce.

Publikace, oceněná titulem Kniha roku o životním prostředí 2009, obsahuje 75 000 zjištěných údajů o konkrétních druzích a váží okolo 4 kg. Jedná se tak zřejmě o nejrozsáhlejší knihu o tomto řádu jak v Evropě, ale i na světě. Téměř sedmi set stránkové dílo je ale výjimečné i tím, že se vážky podařilo zachytit v živém stavu.

 

Bárta, který se dané problematice věnuje už deset let, se na publikaci podílel jako výtvarný redaktor a spolutvůrce grafické podoby. Za fotografováním vážek vyrazil mimo jiné do Jižní Ameriky, jihovýchodní Asie či do Jihoafrické republiky. Dolný se postaral zejména o odbornou část publikace.
Zpěváka si po přednášce znovu můžete poslechnout ještě ten samý večer- vystoupí totiž s kapelou J.A.R. ve studentském U-klubu.

Další informace a odkaz najdete: www.zoologie.upol.cz

Zobrazeno 1979 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:36

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste