Kdy přišla první myšlenka a potom následně impuls k vytvoření vlastní restaurace?
Mít vlastní restauraci byl můj sen. Od devadesátých let, kdy jsem nastoupil do učení, se představy stávaly reálnější a s přibývajícím množstvím informací se sen o vlastní restauraci zdál nereálný.
Musel jsem k tomu dozrát a to nejen po ekonomické stránce, ale také zkušenostmi a kapacitou práce, kterou zvládnu. Přeci jen moji prioritou zůstává nadále hudba a vydavatelství.
Proč zrovná asijská kuchyně spojená s evropskou? Má to pro vás nějaký hlubší význam?
Fůze asijské kuchyně je pro nás zajímavá svojí variabilitou v používání surovin a především nekonečnou rozmanitostí chutí.
Ve velké části receptů najdeš alespoň jednoduchou surovinovou shodu se zbytkem světa. Nebo minimální rozdíly v postupu úpravy. Je to vlastně tak jiné, až si je to blízké.
Osobně jsem fanouškem ostrých jídel. Miluji chilli. V Jam&Co. máme pro hosty připravenou sbírku sušených chilli papriček k doostření dle libosti. Ve škále od 5 000 do 70 000 Scoveliho jednotek pálivosti.
Inspirujete se na cestách? Nemyslím tím pouze v gastronomii, ale všeobecně. Třeba jak vnímáte mentalitu lidí v zahraničí, co vás fascinuje, irituje?
Inspiruji se především obecně. Chování lidí v kontextu posledních let, politického vývoje a nekultury ve velké části společnosti a bohužel přístup k internetu celé populace vidím hlavně u nás jako problém. Právě, když vyjedeš ven, tak cítíš, že ty problémy jsou samožejmě úplně stejné, v tom nejsme výjimka. To množství nekultury, pokrytectví a všeho toho “špatného” je u nás výrazně menší. Když vyjedeš na východ, tak je tam jiný druh problému, který vychází z odlišné kultury. S tím bych nás nesrovnával. Tudíž z Evropy a Západu si obecně vozím dobrou náladu a hlavně náboj, že o věci a myšlenky se musí bojovat.
Chystáte v nejbližší době něco nového? Jak v hudbě, tak hlavně v restauraci?
Jako vydavatelství expandujeme i do jiných žánrů. Nikdy jsme nebyli ve škatulce, ale díky letním událostem se nám hodně rozvázaly ruce a můžeme svobodně rozvíjet tak, jak je nám to přirozené a příjemné. Kromě kapel Will Tides nebo Henati Corporation se soustředíme na hledání mladých rapových talentů.
Desku připravuje Maniak s PSH a jsme ve fázi natáčení prvních singlů. Jinak stále vydávám knihy a připravujeme akce. Dále oživujeme novou webovou platformu Bigg Magg, která má svojí opravdu silnou redakcí ambici převzít pozice na československém informačním rozhraní.
Mimo jiné se také spouští Merch or Die, což je skvělý store s kapelním oblečením, merchem, který nemá v ČR obdobu. Věnuji se také Mint shopům a Jam&Co. Mint je srdcovka, kterou vede Magda Skonecká a dělá to skvěle. V Jamu zase s mým partnerem Jakubem Čermákem plánujeme expanzí mini Prahu, ale to je otázka následujícího roku až dvou. Zůstaňte na příjmu, jedeme dál....