pá., 4. prosinec 2015 10:13

110 let městské hromadné dopravy v Opavě

Opava - Doprava v Opavě slaví jubileum. Přesně před 110 lety, 4. prosince 1905, do opavských ulic vyjela první tramvaj. Dnes už ve městě tramvaje nahradila trolejbusová a autobusová doprava.

"První tramvaj, která vyjela z depa, nesla číslo 7. Stejný vůz pak také 22. dubna 1956 ukončil provoz opavských tramvají. Od roku 1952 k Opavě patří nerozlučně trolejbusy, které i dnes společně s autobusy tvoří páteř opavské MHD, říká mluvčí Městského dopravního podniku Opava (MDPO) Jaromír Šimánek. Po vyřazení z provozu tramvaj téměř 50 let chátrala na soukromém pozemku, kde sloužila jako zahradní chatka. K její záchraně přispěl bývalý ředitel MDPO Hynek Woitek. Ten s hrstkou nadšenců ze společnosti Olpas Moravia s.r.o. před deseti lety celý vůz kompletně zrekonstruoval. Hlavním podnětem k tomuto kroku bylo tehdy sté výročí opavské hromadné dopravy. Po dokončení veškerých restaurátorských prací v roce 2008 vystavil MDPO, ve spolupráci s radnicí, "Sedmičku" na Horním náměstí.

Zrekonstruovaný vůz si mohli obyvatelé Opavy letos už podruhé přijít prohlédnout. První možnost měli 6. června, kdy se v areálu MDPO ukázal v rámci dne otevřených dveří. Na stejném místě byl k vidění i teď, 4. prosince. Návštěvníky do areálu svážela speciální bezplatná autobusová linka se symbolickým číslem 110. Na místě je pak čekala komentovaná prohlídka areálu a techniky MDPO. Zájemci si mohli za symbolickou cenu 110 Kč zakoupit i knihu s názvem "110 let městské dopravy v Opavě".

Zobrazeno 2366 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:18
Pro psaní komentářů se přihlaste