pá., 23. březen 2018 00:53

53. ročník AFO se ponese ve znamení vody, má být největší a nejlepší

Plakát k letošnímu ročníku festivalu AFO Plakát k letošnímu ročníku festivalu AFO Zdroj: www.afo.cz
Olomouc - Šest dní nabitých vědou a poznáním, rekordní počet přihlášených snímků, 59 dokumentů, bezpočet diskuzí a přednášek. I takto lze velmi jednoduše přiblížit letošní ročník filmového festivalu Academia Film Olomouc (AFO). Hlavním tématem, které bude festival provázet, jsou oceány a jejich záchrana. Na své si však ve dnech 24. až 29. dubna jistě přijdou i další, AFO jako každý rok nabídne snímky z nejširšího spektra.

Tvůrci pro letošek vybrali deset programových sekcí. Tou hlavní je problém záchrany světových oceánů, což se ukazuje i na oficiálním plakátu akce, který vznikl pod vodou. Důvodem je mimo jiné jejich stálé znečišťování, okyselování, hromadné vymírání druhů či přelidnění na březích. Snímky s touto tematikou se zaměřují na výzkum stavu oceánů, jejich budoucnost a také na to, co mohou lidé pro jejich záchranu dělat.

Další oblastí bude téma závislosti, a to nejen ve smyslu závislostí jedinců na návykových látkách, ale také v souvislosti s důležitostí ropy či elektřiny pro lidstvo. Pro zájemce o přírodu jsou připraveny filmy o vulkánech, zvláště o jejich současném stavu, nebo o ohrožení žraloků, kterých denně zabjí přes jedenáct tisíc. Mezi zbylé programové sekce patří: život online, alkohol, věda v módě, ženy v disentu, konsent a dohnání k šílenství.

Výběr ze čtyř tisíc snímků

Největší zájem je očekávaný u osvědčených diváckých hitů Světlo na Zemi, Skrytý oceán 3D nebo biografie bioložky Jane Goodall. První zmiňovaný film je z dílny proslulého britského vědce Davida Attenborougha a zabývá se bioluminiscencí, tedy vyzařováním světla některými zvířaty a organismy.

Každým rokem se z kdysi skromné ideje nabídnout společnosti přehlídku popularizačně-vědeckých filmů stává velkolepější, kvalitnější a známější akce mezinárodního měřítka. Nejen pro Olomoučany je již duben s festivalem úzce spjatý. Důkazem je i rostoucí počet akreditovaných diváků, v letech 2015 – 2017 se jich registrovalo téměř šest tisíc. Dramaturgové vybírali půl roku ty nejlepší snímky, které se plátnech představí. Není se co divit, přihlásilo se jich neskutečných 4 432, což je nejvíc v historii AFO. Z důvodu obrovského nadbytku se dokonce otevře speciální sekce, která nabídne filmy, které se nedostali mezi finálních 59 dokumentů. V mezinárodní soutěži se představí díla z USA, Kanady, Velké Británie, Irska, Austrálie, Francie, Finska a dalších zahraničních zemí.

V pořadí 53. ročník má tedy znovu co nabídnout a sám o sobě tvrdí, že je největší a nejlepší ve své historii. Zájemci se mohou akreditovat už od 24. března a udělat tak první krok ke zhlédnutí letošních filmů. Tím dalším bude přijít na vybraný film včas. Sály totiž bývají rychle zaplněny, protože vstup na všechny snímky je zdarma.

Zobrazeno 1857 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. březen 2018 22:54
Pro psaní komentářů se přihlaste