čt., 25. únor 2016 08:49

Adele ovládla letošní udílení Brit Awards

Londýn – Ve středu se uskutečnil už 36. ročník udílení cen britské populární hudby Brit Awards. V londýnské O2 aréně se jako každý rok předávaly sošky ve třinácti kategoriích. Čtyři z nich si domů odnesla zpěvačka Adele, konkrétně cenu za nejlepší britskou zpěvačku, nejlepší britské album, celosvětový úspěch a nejlepší britský singl za píseň Hello.

Mezi oceněnými byli i James Bay se soškou pro nejlepšího britského zpěváka, Catfish and the Bottlemen pro nejlepší průlomový počin a One Direction za nejlepší britské video s klipem k písni Drag Me Down. Cenu pro nejlepší britskou skupinu si domů odnesli Coldplay, kteří se stejným oceněním mohli pochlubit už počtvrté.

Diváci však nejvíce viděli britskou zpěvačku Adele. Pro cenu si přišla čtyřikrát. Kromě ceny pro nejlepší britskou zpěvačku ji Akademie zvolila i v kategorii celosvětový úspěch. Další dvě sošky si odnesla za singl Hello a své album 25. To je nejvíce prodávaným albem roku 2015 a ve Velké Británii se dokonce stalo i nejrychleji prodávaným albem vůbec, čímž předběhlo desku Be Here Now od Oasis. Adele se na podiu nechala slyšet, že tvorba jejího třetího alba nebyla příliš jednoduchá. „Toto album se dělalo velmi těžce a myslím, že jsem chvílemi byla noční můrou.“

Brit Awards se neudělují pouze britským umělcům. V kategoriích pro zahraniční interprety získali cenu Justin Bieber, Tame Impala a islandská zpěvačka Björk.

Hvězdy během udílení cen také zavzpomínaly na Davida Bowieho, který minulý měsíc zemřel po boji s rakovinou. „David byl definicí a živoucím příkladem slova ikona,“ řekl jeho dlouholetý přítel Gary Oldman. Oldman společně s Annie Lennoxovou vzdali Bowiemu hold. Zpěvačka Lorde poté zazpívala jednu z jeho nejznámějších písní Life on Mars?.

Letošní sošky vytvořila skotská módní návrhářka Pam Hoggová, která dříve navrhovala oblečení pro Kylie Minogue, Taylor Swift nebo Rihannu. 

Zobrazeno 2411 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:18
Pro psaní komentářů se přihlaste