so., 7. prosinec 2019 12:52

Baletky všech barev, spojte se

Baletní boty v třech odstínech Baletní boty v třech odstínech Zdroj: Tyrone Singleton
Londýn - Baletní svět zažívá velký posun vpřed. Nyní na nohách baletek uvidíme nejen baletní špičky v béžové barvě, ale i v hnědých odstínech, které ladí s jejich pletí. Přispěla tomu spolupráce Black Ballet a Freed of London.

 

Od vytvoření prvních baletních špiček uběhlo téměř dvě stě let a konečně se na scénu dostávají potřeby všech tanečnic, nehledě na barvu pleti. V Londýně se totiž spojila taneční společnost Black Ballet s manufakturou na výrobu tanečních pomůcek, Freed of London, a vytvořili baletní špičky v hnědých odstínech. Freed si zakládají na ruční práci, přesto vytvoří kolem 300 000 baletních špiček za rok v perfektní kvalitě a podle přání jejich zákazníků. Baletní špičky jsou nyní u Freed dostupné ve dvou dalších barvách. K základní béžové se připojily i odstíny bronzové a hnědé.

I když to vypadá, že přidání dvou odstínů není velký pokrok, mnohým baletkám to ušetří čas i peníze. Baletní rutina totiž nespočívá jen v koupi nového páru špiček, ale důležitá je jejich samotná úprava. Boty se musí prolamovat, aby byly správně ohebné a poskytovaly dostatečnou oporu při tanci. Dále je to našívání stuh, gum a obmotávání či oblepování prstů, aby se předcházelo vzniku puchýřů, oděrek a noha byla dostatečně zpevněná. Černé baletky ke své rutině ještě přidávaly takzvaný „pancaking“ neboli obarvování bot. Tanečnice vypotřebovaly několik desítek tub s make-upem za rok, aby boty odpovídaly jejich barvě pleti. „Obarvování bot se stalo tradicí, ale balet je také o začlenění a tomu béžové punčochy na černých tanečnicích moc nepřispívají,“ říká Cira Robinson, tanečnice Black Ballet v rozhovoru pro The Guardian.

Black Ballet je baletní společnost se sídlem v hlavním městě Spojeného Království. Jejich taneční soubor se však liší od ostatních, a to výrazně na první pohled. Jsou zde totiž jen tanečníci afroamerického nebo asijského původu. „Naším hlavním cílem je vidět zásadní změnu v počtu černých a asijských tanečníků v baletních společnostech hlavního proudu, což činí tuto vizi nezbytně důležitou.“ Uvádí londýnský taneční soubor na svých oficiálních stránkách. Pro tanečníky s jinou barvou pletí nebylo jednoduché prosadit se v předních baletních společnostech. S kritikou se Cassa Pancho, zakladatelka a ředitelka Black Ballet, potýká i po osmnácti letech. „Je tak jednoduché nechat se urážet a ponižovat. Někdy si ale musíte prosadit svůj názor, aby se začalo mluvit o skutečném problému v našem oboru, a to je nedostatek černých žen v baletu,“ uvádí pro The Guardian.

Dříve si baletní společnosti zakládaly na tom, aby baletky měly béžové punčochy a k tomu i odpovídající béžové špičky. Za poslední léta se trend obrací k holým nohám. Baletní špičky mají mít stejnou barvu jako nohy tanečnice, aby se dosáhlo spojené linie od horní části končetin až po špičky bot. Proto se postupně přidávají i další výrobci baletní špiček a rozšiřují svůj sortiment o hnědé barvy. Reakce na nové odstíny je převážně pozitivní, a to nejen ze strany baletek. Tanečnice s tmavším odstínem pleti tento krok vítají. Baletní svět jim tímto říká, že ne všechny tanečnice musí mít jen světlou pleť, a hlavně že jsou pro balet stejně důležité. Pancho dodává: „Spousta lidí, kteří se nestali tanečníky z různých důvodů, říká, že je škoda, že tato možnost neexistovala již dříve.“

Zobrazeno 2045 krát
Naposledy upraveno: út., 10. prosinec 2019 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste