čt., 9. prosinec 2021 10:29

Bidena v úterý čeká jednání s Putinem. Skrze videohovor budou mluvit o Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin bude jednat s americkým protějškem Bidenem Ruský prezident Vladimir Putin bude jednat s americkým protějškem Bidenem Zdroj: Profimedia.cz
Americký prezident Joe Biden se v úterý spojí skrze videohovor s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na Bílý dům. Podle agentury mají prezidenti jednat o situaci na Ukrajině. Jednání potvrdilo i Rusko.

Washington/Moskva - Od července to bude první rozhovor, který mezi prezidenty proběhne. Biden hodlá vyjádřit podporu Ukrajině a její teritoriální integritu. Dále by chtěl probrat obavy ohledně ruských vojenských aktivit poblíž ukrajinských hranic. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na činitele v Bílém domě.

Kreml už v pátek oznámil, že Putin bude žádat od Severoatlantické aliance záruky, že se nebude rozšiřovat na východ. Biden i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg jsou zásadně proti a záruku odmítají. Podle americké rozvědky by mohlo Rusko proti Ukrajině chystat vojenský útok, který by mohl začít začátkem příštího roku. Rusko to však odmítá a podezírá USA, že se snaží situaci kolem Ukrajiny zdramatizovat.

Podobně se Moskva brání i proti prohlášení ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova. Ten v pátek s odvoláním na ukrajinské zpravodajské služby řekl, že se u hranic s Ukrajinou pohybuje přes 90 000 vojáků.

Zobrazeno 465 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. prosinec 2021 21:41
Pro psaní komentářů se přihlaste