pá., 27. duben 2018 12:54

Bill Cosby je podle poroty vinen. Hrozí mu až deset let vězení.

Herec hodlá podat odvolání Herec hodlá podat odvolání Zdroj: AP Photo/Matt Rourke
Norristown (USA) - Amerického komika Billa Cosbyho shledala porota vinným v obvinění ze znásilnění. Americkému herci hrozí až deset let vězení. Cosby s rozsudkem nesouhlasí a hodlá se odvolat.

Dvanáctičlenná soudní porota rozhodla o vině amerického herce a komika Billa Cosbyho v případu znásilnění Andrey Constandové v roce 2004. Podle Cosbyho slov měl s touto ženou styk, se kterým souhlasila. V roce 2006 se oba dva dohodli na mimosoudním vyrovnání, před rokem soud ale případ znovu otevřel. Podle agentury Associated Press se herec po poradě se svým právním zástupcem hodlá odvolat. Údajně by také mohl dostat nižší trest. Soud nicméně rozhodl, že do doby vynesení rozsudku nesmí zůstat na svobodě a stanovil kauci na jeden milionu dolarů, zhruba jednadvacet milionů korun. 

Nejedná se však o první případ tohoto druhu. Ke Constandové se přidalo zhruba padesát žen, které měl Cosby v průběhu deseti let údajně sexuálně obtěžovat nebo znásilnit. „Spravedlnost byla naplněna," komentovala rozhodnutí zástupkyně některých ze žalujících žen. „Jsme šťastné, že ženy byly konečně vyslyšeny," dodala.

K celé kauze se vyjádřila i řada amerických celebrit. Herečka Rose McGowenová, která se stala v minulosti oběti sexuálního obtěžování amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, napsala na svém Twitteru: „Jeho oběti si mohou oddechnout. Děkuji soudci a porotě. Děkuji společnosti za to, že se probudila." 

Zobrazeno 2438 krát
Naposledy upraveno: pá., 27. duben 2018 15:00
Pro psaní komentářů se přihlaste