so., 6. prosinec 2014 19:50

Black Friday - nákupní šílenství v USA

Jako „černý pátek“ je ve Spojených státech známý první páteční den po Dnu díkuvzdání, který je spojen se zahájením předvánočních výprodejů a slev ve většině nákupních středisek v zemi. Tento den je společností ShopperTrak, která mimo jiné sleduje návštěvnost obchodních center, již devátým rokem hodnocen jako jeden z nejrušnější nákupních dnů ve Státech.

Start letošní nákupní horečky padl na pátek 28. listopadu, avšak několik hlavních obchodních řetězců započalo slevové období o den dříve, přímo ve večer Dne díkuvzdání. Páteční očekávané davové šílenství tento fakt zmírnil, ale nezabránil vzniku velkých front a přetahování se o zlevněné zboží, kterého je omezený počet.

Například před centrálním sladem americké holdingové společnosti Mancy’s, Inc. v New Yorku, která je vlastníkem obchodních domů Macy a Bloomingdale, se ve čtvrtek utvořil dav více než 15.000 lidí, a v pátek tomu nebylo jinak. Tento den byl také spojen s množstvím protestů z řad členů hnutí spotřebitelů. Jedním z nich byla stávka skupiny, bojující za vyšší mzdy a dávky pro zaměstnance obchodní společnosti Wal-Mart Stores, Inc. v centru Chicaga. Zakročit zde musela i policie. Při zásahu bylo zatčeno jedenáct osob z řad protestujících.

Vzrůst prodeje zaznamenaly i online obchody, a to o osm procent oproti předchozímu roku. Největší poptávka byla po elektronickém zboží. Dle odhadu celostátní federace maloobchodníků tržby za listopad a prosinec oproti loňskému roku stoupnou o více než čtyři procenta. Černý pátek, jakožto dlouholetá tradice  USA, se v podstatně menším měřítku udržuje také v některých částech Kanady.

Zobrazeno 1363 krát
Naposledy upraveno: po., 30. listopad -0001 00:09
Pro psaní komentářů se přihlaste