út., 8. březen 2016 18:57

FebioFest je za dveřmi. Nabídne i filmy o uprchlické krizi

Praha - Filmový festival Febiofest letos nabídne přes 400 projekcí v devíti dnech. Všechny bude hostit pražské multikino Cinestar na Andělu. Potom se festival prostřednictvím Regionálních ozvěn Febiofestu přesune do dalších měst České republiky. 

Na filmy z nabídky Febiofestu můžou zamířit diváci z Českých Budějovic, Hradce Králové, Pardubic, Liberce, Mladé Boleslavi, Plzně, Brna, Olomouce, Děčína, Karlových Varů, Mikulova, Karviné, Jihlavy a Zlína.

Novinkou letošního ročníku bude díky velkému zájmu diváků promítání vybraných projekcí v kině CineStar na Černém Mostě. Návštěvníci se mohou těšit mimo jiné také na českou předpremiéru filmu Petra Václavka s názvem Nikdy nejsme sami, výstavu kreseb režiséra Andreje Wajdy nebo na uvedení čtyř filmů, které obdržely nominaci na Oscara.

Kromě vítězného snímku Spotlight to bude šesti nominacemi oceněný film Carol s Cate Blanchett a Rooney Mara, turecko-francouzské drama Mustang nominované v kategorii nejlepší cizojazyčný film a Anomalisa v kategorii nejlepší animovaný film. Další novinkou je zařazení dvou nových sekcí do programu festivalu.

První z nich se jmenuje Uprchlíci, jak říká programový ředitel festival Štefan Uhrík: „Filmy v tomto výběru nesoudí, nenabízejí žádná rychlá řešení, nestavějí se na žádnou stranu, pouze přinášejí obraz světa, ve kterém žijeme.“. Nová je také sekce Česká stopa, která vznikla díky nebývalému množství filmů natočených v české produkci.

Součástí MFF Praha Febiofest bude také hudební festival s názvem Febiofest Music Fest, který budou od 18. do 24. března hostit industriální prostory garáží kina CineStar Praha – Anděl. Každý ze sedmi večerů bude věnován jinému hudebnímu žánru.Na Music Festu vystoupí 31 kapel a dýdžejů. Mezi účinkujícími se objeví známé skupiny jako Cocotte Minute, Paranoid či Imodium. Z českých interpretů to bude například Lipo, Jakub Děkan nebo Sebastian. Vstup na Music Fest je zdarma.

 

Zobrazeno 1632 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:34
Pro psaní komentářů se přihlaste