st., 21. říjen 2015 20:20

Blížící se zima znamená pro řidiče fronty v pneuservisech. Objednejte se předem

Olomouc – Protože mnozí řidiči přezutí na zimní pneumatiky nechávají na poslední chvíli, bývají v posledních říjnových týdnech pneuservisy nabité. Je tedy dobré se objednat předem, počkáte si ale klidně až týden. Čekací doby jsou však individuální, stejně jako přístupy k zákazníkům v jednotlivých servisech. Někde můžete dostat při čekání i kávu zdarma.

Zákon stanovuje, že v období od 1. listopadu do 31. března musí být každé vozidlo při jízdě po silnici v nepříznivém počasí vybaveno odpovídajícími zimními pneumatikami. Podstatná je také hloubka tzv. dezénu (drážek v pneumatice) – minimálně 4 mm. Za všech povětrnostních podmínek musíte mít auto obuté do zimních pneumatik v úsecích silnic vytyčených dopravní značkou „Zimní výbava“, která platí také od 1. listopadu.

Když má dvě sady kol, připraví své auto na zimu každý zručnější řidič. O poznání složitější postup očekávejte při výměně pneumatiky přímo na ráfku kola. Pro automechanika s příslušným vybavením je to práce jen na pár desítek minut. Necháte-li tedy přezutí na profesionály, připravte si asi 300 Kč za práci.

Ceny samotných pneumatik jsou různé – záleží na velikosti i značce. Nevyplatí se však příliš šetřit, levné obutí nemívá dobré jízdní vlastnosti. Při výběru můžete zohlednit například letošní testy prestižního německého autoklubu ADAC (výsledky naleznete na webové stránce www.adactest.cz).

Zobrazeno 1727 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:00
Pro psaní komentářů se přihlaste