pá., 30. říjen 2015 00:56

Celetnou navštíví loutky z celé České republiky

Praha - Divadlo v Celetné se během několika listopadových víkendů otevře světu loutek. V rámci festivalu Loutky v Celetné nabídne od 7. do 29. listopadu dětem i dospělým pohádky od mistrů českých loutkových scén. Ty odehrají soubory z celé republiky - Divadlo Koňmo, Divadlo loutek Ostrava, Divadlo Drak, Studio dell´arte, Divadlo Alfa Plzeň, Buchty a loutky či Naivní divadlo Liberec.

Přehlídka začíná v sobotu 7. listopadu. Otevře ji pohádka Jak šlo vejce na vandr (Divadlo Koňmo) - příběh o putování vejce Kryštofa, kohouta Reného, osla Otokara a užovky Věry. V neděli 8. listopadu dětské diváky naláká pohádka o neobvyklém přátelství vlka a zajíce, která nese název Vlku, dobré chutnání! Představí se s ní Divadlo loutek Ostrava.

Další sobotu, tedy 14. listopadu, účinkuje Divadlo Drak s pohádkou A do třetice všeho, ve které spojí tři příběhy: O třech přadlenách, Otesánek a Obušku, hýbej se!. "Dozvíte se, že bez práce nejsou svatební koláče, že kdo přespříliš rozmazluje svoje děti, ten riskuje, že jimi bude sněden a že krást se opravdu, ale opravdu nevyplácí. Moudrost a půvab klasických pohádek se tu navíc snoubí s magií loutkového divadla, romantikou starých hracích skříní a nenahraditelnou energií živé hudby," lákají na festival tvůrci z Divadla Drak.

V neděli 15. listopadu bude jeviště patřit Studiu dell’arte a jejich Sněhurce, pohádce na motivy textů K. J. Erbena založené na improvizaci a spolupráci s dětmi. Předposlední víkend festivalu přinese jen jedno představení, a to v neděli 22. listopadu. Jmenuje se CHA CHA CHA aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska, zahrát ho přijede Divadlo Alfa. Jedná se o grotesku, kde zároveň vystoupí tulák Charlie, Frigo, Laurel a Hardy. „Pro inscenaci jsme zvolili maňásky, kteří, mají-li zaujmout, musí být stejně „akční“  jako komici za časů němého filmu. Představení provází pianista, samozřejmě chceme divákům všeho věku nabídnout kvalitní, lety prověřenou zábavu a tu a tam snad i trochu dojmout," komentují pohádku členové Divadla Alfa.

Sobota 28. listopadu bude patřit pohádce Neposlušná kůzlátka. Jedná se o poslední víkend festivalu. Pohádku plnou zlobení přijedou zahrát Buchty a loutky. Poslední podívanou si pak můžete dopřát v neděli 29. listopadu. Osmý ročník festivalu Loutky v Celetné uzavře Naivní divadlo Liberec představením s názvem O beránkovi, který spadl z nebe.

Více informací je k diskozici na webové stránce www.divadlovceletne.cz.

Zobrazeno 2112 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:13
Pro psaní komentářů se přihlaste