st., 21. březen 2018 17:39

Ceny Anděl 2017 ovládla kapela J.A.R.

kapela J.A.R. kapela J.A.R. Zdroj: ČTK
Praha - Každoroční udílení cen Anděl v pražském Fóru Karlín, které se uskutečnilo v úterý 20. března, letos ovládla kapela J.A.R. Ta zvítězila v kategoriích skupina roku, skladba roku i album roku. Mezi oceněními byli i David Stypka, Debbi nebo Bára Poláková.

První cenu z prestižní soutěže Anděl si domů odnesla zpěvačka a herečka Barbora Poláková v kategorii nejlepší videoklip. Její videoklip k písni Po válce odborná porota uznala za nejlepší. Konkurovaly mu klipy od kapely J.A.R. a Kapitána Dema.

Sólovou interpretkou se stala Debbi za album Break. V kategorii s ní soutěžily zpěvačky Anna K a Radůza. Sólovým interpretem se stal David Stypka za album Neboj. Ten během večera vystoupil s písní Dobré ráno, milá, kterou zpívá s Ewou Farnou. V kategorii sólový interpret byli nominovaní Michal Hrůza s albem Sám se sebou a Kapitán Demo s albem Bez klobouku boss. Objev roku vyhrála kapela Mirai a její album Konnichiwa.

Mezi žánrové kategorie patří alternativa, elektronika, folk a jazz. V kategorii alternativa vyhrála Kalle s písní Saffron Hills. V hudbě elektronické zvítězil Fiordmoss. Folkovými králi se stali Beránci a vlci. Frontman kapely na pódiu uvedl, že na desce pracovalo 25 hudebníků a cesta k natočení trvala víc jak 20 let. Jazz ovládl Jaromír Honzák s deskou Early Music.

Andělé ocenění i padlí

Další kategorie, a to album roku, skladba a skupina roku vyhrála kapela J.A.R. Ta byla založena symbolicky 17. listopadu 1989. Dnes kapela čítá deset členů, například známého zpěváka Dana Bártu. V roce 2014 oslavila 25. narozeniny a letos si převzala tři sošky Anděla.

Do Síně slávy vstoupil Vladimír Merta. Merta je písničkář, publicista, spisovatel a režisér. V roce 1970 natočil album Pravda o Marii, které nevyhovovalo tehdejšímu režimu, a tak nebylo povoleno. I přesto jeho písně lidé znali a zpívali. Při dnešním předávání na pódiu zazpíval. „Putine, Babiši, Zemane, vy jste padlí andělé,“ ukončil celé vystoupení. Za toto prohlášení si vysloužil potlesk ve stoje celého sálu.

Během večera vystoupila také kapela Mydy Rybycad, J.A.R., Barbora Poláková, Kapitán Demo nebo Anna K.

Zobrazeno 2139 krát
Naposledy upraveno: čt., 22. březen 2018 00:15
Pro psaní komentářů se přihlaste