so., 26. březen 2016 16:10

Ceny Grand Czech Design mají své vítěze, zazářila návrhářka Rochová

Praha - Nejlepší čeští designéři roku 2015 si v sobotu ve Stavovském divadle v Praze převzali ceny za své návrhářské počiny. Prestižní ocenění Grand Czech Design získali autoři v jedenácti kategoriích. Absolutní vítězkou se stala módní návrhářka Liběna Rochová, která si na pódium přišla pro titul Grand designéra roku. Ocenění in memoriam obdržel architekt a designér Bořek Šípek, který vstoupil do Síně slávy.

Předávání cen ze světa designu letos provázela velká očekávání, jelikož se jednalo o jubilejní desátý ročník. O vítězích rozhodovala Akademie Designu České republiky, složená z českých a zahraničních galeristů, novinářů, teoretiků i kurátorů. Z celkem 134 nominovaných projektů postoupili do finále tři autoři v každé kategorii s výjimkou kategorií Cena veřejnosti a Síň slávy, kam letos organizátoři uvedli in memoriam nedávno zesnulého architekta Bořka Šípka.

Absolutní vítěz

Desátému ročníku udílení cen dominovala módní designérka Liběna Rochová se svou kolekcí Partitura. Její modely, spojující v sobě módu a umění, jsou inspirované tvorbou Milana Grygara a v loňském roce sklidily velký úspěch. Dle hodnocení jsou nejlepším příkladem autorské módy, která nepodléhá trendům, sezónnosti ani prostředí módy. Kromě ocenění Módní designér roku získala Liběna Rochová i titul Grand designéra roku, který dostává autor s nejvyšším počtem hlasů ze všech kategorií. S vítězstvím na ni zároveň padla odpovědnost za vytvoření návrhu sošek pro nejlepší designéry v následujícím roce. Ty letošní vytvořilo studio Dechem Michaely Tomiškové a Jakuba Janďourka ve spolupráci se sklárnou Moser. Trofeje tvořil parfém zasazený do skleněného objektu, z nich každý měl svoji unikátní barvu i tvar.

A trofej získává…

Cenu designér roku si odneslo studio Olgoj Chorchoj (Michal Froněk a Jan Němeček) za skleněná svítidla inspirovaná světem Tima Burtona pro značku Bomma, a také za sadu nožů Pocket pro českou značku Mikov. Kolekce nožů akademiky celkově zaujala, neboť za ně firma Mikov získala i ocenění v kategorii Výrobce roku – Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

U šperků nejvíce upoutala tvorba Heleny Lukášové, která vytvořila pomocí 3D tisku zlaté brože ve tvaru konkrétních částí těla svých příbuzných. Za brože určené pro podzimní kolekci módní návrhářky Denisy Nové si tvůrkyně odnesla cenu v kategorii Design šperku.

Prvenství mezi grafickými designéry získali Tomáš Brousil, Petra Dočekalová, Zuzana Lednická a Radek Sidun za projekt TYPO 9010 – České digitalizované písmo 1990-2010.

Fotografy roku se stali kolegové Jakub Skokan a Martin Tůma ze studia BoysPlayNice za jejich fotografie architektury a interiéru pro studio Mjölk architekti a také za fotografie produktu, zejména pro společnost Škoda Auto.

V kategorii Obchod roku zvítězilo nově otevřené Nanovo v centru Prahy. Obchod uspěl díky své celkové koncepci a zaměření, orientuje se totiž na prodej originálního retro nábytku a doplňků.

Titul objev roku získala za kolekci porcelánu a úložný systém Sequence autorská dvojice Markéta Držmíšková a Petr Hák. Svou prací zaujali na Designbloku na podzim loňského roku.

O Ceně veřejnosti rozhodli už tradičně návštěvníci přímo na výstavě Czech Grand Design 2015: Finále v Národním technickém muzeu a také prostřednictvím webu. Nejpopulárnější se stala kolekce Český ráj od české šperkařské značky Belda Factory, která loni oslavila sté výročí svého založení.

Ve stylu Glamour

Slavnostní ráz večera podtrhoval i zvolený styl glamour. Za ústřední téma letošního ročníku ho zvolil režisér večera Thomas Zielinski. „Chtěl jsem tak oslavit desáté výročí cen Czech Grand Design. Dekáda už něco znamená, Ceny se tak pevně ukotvují v historii českého designu. Glamour, flitry, Siantra a svět showbusinessu, to byly letošní inspirace,“ vysvětlil Zielinski. „Navíc pro mě osobně to byl večer rozloučení, protože už v loňském roce jsem oznámil, že desátý ročník bude posledním, který budu režírovat. Je to obrovská událost, ale také velká zodpovědnost, a tak si myslím, že deset let stačí,“ dodal. Styl glamour měly představovat i zlatě se třpytící závěsy rozvěšené kolem jeviště, díky kterým celá scéna zářila a světlo se neustále proměňovalo.

Roman Zach, který ceny tradičně moderuje, přednesl v závěru akce dojemný projev zhodnocující současné české vizuální prostředí. V průběhu večera vystoupila například zpěvačka Tonya Graves nebo taneční soubor choreografky Jany Burkiewiczové.

Zobrazeno 1942 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:23
Pro psaní komentářů se přihlaste