po., 14. říjen 2024 13:43

Červený kostel nabídne na podzim kulturní akce i přednášky

Červený kostel Červený kostel Zdroj: archiv autorky
Červený kostel, dominanta Olomouce, byl před rokem znovu otevřen po rekonstrukci. Nová přístavba ted slouží Vědecké knihovně Olomouc, která zde kromě svých obvyklých služeb pořádá i kulturně-vzdělávací akce pro širokou veřejnost. Přinášíme přehled toho, na co se můžete těšit na podzim.

Jednou z pravidelných akcí v Červeném kostele je Pozvání na skleničku herce Vladimíra Hrabala s osobnostmi z nejrůznějších oblastí života. Na besedu, která již proběhla 16. října, přijal pozvání výtvarník Jan Jemelka. 

Ve spolupráci s FF UPOL se od 21. října do 27. října uskuteční Festival Olmützer Kulturtage - multižánrový festival německého jazyka a kultury. Součástí programu jsou výstavy jako Kafka v kostce nebo Nördlingen v obrazech i autorské čtení spisovatele Jindřicha Manna. V rámci festivalu se v Červeném kostele uskuteční ukázka česko-německé krátkometrážní dokumentární tvorby FEINKOŠT.

Dvakrát do měsíce se koná i workshop pletení. Do 9. listopadu se v prostorách kostela nachází expozice O umění kuchařském, která nabízí k nahlédnutí nejzajímavější kulinářské publikace z fondu VKOL z průběhu pěti století.

Nová přístavba kostela, kterou měl na starost Miroslav Pospíšil z atelieru-r,  je koncipována jako recepce a současně je zázemím pro pořádání akcí VKOL. Návštěvník knihovny si zde může odpočinout u kávy, přečíst časopisy a ve svém volném čase zavítat na již zmíněné zajímavé výstavy nebo prohlídku kostela. Součástí foyer je zhruba osm metrů vysoká stěna vyplněná téměř deseti tisíci knihami, které darovala veřejnost.

Aktuální informace o provozu Červeného kostela a programu naleznete na webových stránkách www.vkol.cz/cervenykostel nebo FB VKOL.

Zobrazeno 91 krát
Naposledy upraveno: pá., 25. říjen 2024 17:09
Pro psaní komentářů se přihlaste