pá., 16. listopad 2012 13:40

Češi porazili Slovensko 3:0, řádil Lafata

Česká fotbalová reprezentace úspěšně zvládla poslední letošní zápas a v Olomouci porazila v přípravném utkání Slovensko 3:0. Hvězdou utkání se stal jablonecký kanonýr David Lafata, který utkání rozhodl v úvodních pěti minutách.

Není bez zajímavosti, že reprezentačním trenérem Bílkem často opomíjený David Lafata nastoupil za svých šest let reprezentační kariéry pouze pětkrát v základní sestavě, přičemž ani v jednom z těchto střetnutí národní tým neprohrál. Nic se na tom nezměnilo ani ve středu večer. Už ve třetí minutě utkání se na pravé straně uvolnil Gebre Selassie a přesným centrem našel právě Lafatu, který neměl problém dopravit hlavou míč do sítě. O pouhé dvě minuty později poslal míč do pokutového území Ladislav Krejčí, nejlépe se dokázal zorientovat znovu Lafata a prosadil se podruhé. Na olomouckém stadionu, kam se přišlo podívat přes jedenáct tisíc diváků, nezůstal snad nikdo sedět, byl to neskutečný úvod. Pouhých 311 vteřin stačilo národnímu týmu na to, aby rozhodl derby se Slovenskem.

S nadsázkou by se dalo tvrdit, že od šesté minuty se utkání už jen dohrávalo. Naši fotbalisté kontrolovali hru a soupeře do žádných šancí nepouštěli. Naopak, sami si připravili hned několik zajímavých pozic, z nichž za zmínku stojí zejména ta z dvaatřicáté minuty, kdy byl David Lafata velmi blízko k dosažení hattricku. Bránu však přestřelil a do šaten se tak šlo za stavu 2:0.

Po poločasové přestávce úroveň hry upadla. Bylo jasné, že Slováci nemají sílu ani kvalitu na to, aby dokázali zápas zdramatizovat a naši fotbalisté nikam nespěchali. Oživení hry přineslo až střídání na české straně, kdy se místo Krejčího a Lafaty, vyprovázeného mohutným potleskem, do hry dostali Kozák a Vydra. Druhý jmenovaný se v sedmdesáté první minutě probojoval do velké šance a vyslal nebezpečnou střelu, kterou však hostující obrana na poslední chvíli zblokovala. To se jí ale nepodařilo o několik okamžiků později, kdy aktivitou hýřící Vydra našel na malém vápně Bořka Dočkala a ten nádhernou střelou do šibenice zvýšil na 3:0. Nadšení domácího publika mohl ještě vygradovat obránce Martin Latka, ale slovenský brankář si s jeho střelou dokázal poradit. Závěrečné bago při ovacích vyprodaného stadionu tak bylo tím posledním, co se před konečným hvizdem odehrálo. 

Česká republika má za sebou velmi dobré utkání, ve kterém deklasovala Slovensko 3:0. Nezbývá než doufat, že podobné výkony budou naši reprezentanti předvádět také v příštím roce v kvalifikačních bojích o Mistrovství světa 2014 v Brazílii.

 

 

Zobrazeno 1947 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste