po., 3. prosinec 2018 18:27

Mistrem ČR ve slam poetry 2018 je Ondra Hrabal

Novým mistrem ČR ve slam poetry je Ondra Hrabal ze Slovácka Novým mistrem ČR ve slam poetry je Ondra Hrabal ze Slovácka Zdroj: facebook Zdeňka Fialy
Brno – Šestnáctý ročník finále mistrovství ČR v „poezii naživo“ zaplnil brněnskou Flédu takřka do posledního místa. Sál napěchovaný k prasknutí jen potvrdil to, že komunita kolem slam poetry je u nás stále větší, a že o poezii je stále zájem. Celkem se vyprodané Flédě představilo třináct performerů z jedenácti měst. Tentokrát diváckou porotu ohromil Ondřej Hrabal a česká slamová scéna se tak poprvé může radovat ze slováckého vítěze. Od druhého Garcona ho dělily pouze dva body. Na slamovém trůnu vystřídal loňského vítěze Dr. Filipitche.

Hrabal se kvalifikoval jako první z Uherského Hradiště, kde obhajoval postup z minulého roku. Tam stejně jako ve finále diváky uhranul „rapovým" soubojem mezi prvním československým prezidentem Masarykem a současnou hlavou státu. Mezi performery nechyběly stálé hvězdy slamové scény, a to jak improvizátoři jako Dan Kunz či Honza Dibitanzl, tak příznivci pevných textů – Jiří Juráň nebo brněnský Pan Fenek, který společně s Davem obsadil třetí příčku. Náhodou přitom oba rozebírali texty vybraných hudebních interpretů. Překvapením večera bylo umístění nadějného Garcona, který se do finále kvalifikoval z Českých Budějovic.

Večer provázela i přes drobné zádrhely příjemná atmosféra. „Lidé se skoro prali o místa k sezení, ale jakmile přišli slameři na scénu, sálem se rozlila pohodová atmosféra,“ řekla k průběhu večera divačka Sandra. Finále letos provázel především rekordní zájem diváků, kterých dorazilo na osm set. „Máme nevyhnutelný skluz, protože před branami Flédy se ještě stále tísní několik stovek diváků. Myslím si, že je to dáno tím, že je tady více slamerů, to znamená větší pestrost a zvyšuje se kvalita,“ uvedl průkopník slam poetry v Čechách Bob Hýsek před začátkem souboje pro ČT.

Hrabala tak čeká příští rok reprezentace na evropském mistrovství European Slampionship, kde Českou republiku letos reprezentoval loňský vítěz Dr. Filipitch, který nakonec skončil v poli poražených.

Zobrazeno 1625 krát
Naposledy upraveno: st., 5. prosinec 2018 21:27
Kristýna Sudková

To, že nepoznám levou a pravou stranu, ještě neznamená, že nevím kam jít.

Pro psaní komentářů se přihlaste