po., 28. březen 2016 06:34

Česko opět zažije Noc s Andersenem

Česká republika - Česká města opět chystají projekt Noc s Andersenem, jehož záměrem je vzbudit zájem dětí o literaturu. Jedná se o mezinárodní událost, která vznikla právě u nás. V pořadí 16. ročník Noc s Andersenem pro děti a jejich rodiče proběhne v pátek 1. dubna.

Noc s Andersenem realizují ve svých prostorách jednotlivé knihovny či školy, které se přihlašují na webových stránkách akce. V současnosti je přihlášeno dohromady asi 1289 českých škol a knihoven. Na děti kromě tradičního čtení pohádek jako jsou Císařovy nové šaty, Malá mořská víla nebo Princezna na hrášku, čeká i spousta soutěží a her.

Událost má každý rok jiné tematické zaměření, které souvisí s výročím literární osobnosti nebo jejího díla. Letošním tématem je Malá mořská víla, Andersenova pohádka, která letos slaví 180. výročí existence. Jelikož se na Noci s Andersenem nečtou pouze Andersenovy pohádky, organizátoři akce doporučují oslavovat na Noci s Andersenem i jubilea žijících osobností jako Zdeňka Svěráka, Miloše Macourka, Jana Vodňanského či zesnulých literátů Jaroslava Seiferta, Aloise Jiráska nebo Jana Karafiáta.

Myšlenka vytvoření Noci s Andersenem vznikla v reakci na Mezinárodní den dětské knihy, který v kalendáři připadá na 2. dubna, tedy den narozenin Hanse Christiana Andersena. Projekt vznikl v roce 2000 v Uherském Hradišti, během následujících let pronikl i na Slovensko, Ukrajinu a do Polska nebo Slovinska. V loňském roce se akce zúčastnila i komunitní místa ve Francii, Německu, Chorvatsku, Švýcarsku, USA, Izraeli, Austrálii či Keni.

Zobrazeno 2264 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:21
Pro psaní komentářů se přihlaste