po., 7. březen 2016 15:06

Češi slaví postup do čtvrtfinále Davisova poháru

Hannover – Mužstvo kapitána Jaroslava Navrátila se dokázalo probojovat mezi osmičku nejlepších. Již od prvního hracího dne ale bylo zaděláno na pořádné drama. Po pátečních dvouhrách panoval nerozhodný stav 1:1 na zápasy. Bylo tedy jasné, že o vítězi duelu mezi domácím Německem a Českou republikou bude muset rozhodnout až program třetího hracího dne.


V neděli zajistil Česku v pátém utkání rozhodující bod Lukáš Rosol. „Byla to pro mě nová role. Jsem rád, že jsem přidal pátý bod a posunulo nás to do čtvrtfinále proti Francii," řekl nadšený český tenista. 

To do páteční úvodní dvouhry nastoupil v roli favorita domácí Philipp Kohlschreiber, proti němuž stála dvojka českého týmu Lukáš Rosol. Ačkoliv oba tenisty dělí ve světovém žebříčku dvacet příček, diváci měli možnost sledovat velice vyrovnaný duel. Rosol dokázal za stavu 2:1 na sety vyrovnat a vynutit si pátou sadu, jenže otočit stav zápasu již bylo nad jeho síly. Kohlschreiber sebral brněnskému rodákovi podání v sedmém gamu a získal rozhodující set v poměru 6:3.


Tíha okamžiku stála na ostříleném Tomáši Berdychovi. Pokud by se světové sedmičce nepovedlo srovnat, Češi by po pátečním programu prohrávali již 2:0, a to by byla nelehká pozice do dalších bojů. Berdychovi čelila vycházející hvězda tenisového nebe, osmnáctiletý Alexander Zverev. Podobně jako v první dvouhře, i tentokrát musela rozhodnout pátá sada. Český hráč přeci jen dokázal proměnit své letité zkušenosti ve vítězné míče a porazil výborně hrajícího mladíka 7:6, 1:6, 4:6, 7:6 a 6:4.


Sobotní den patřil jedinému zápasu, a to čtyřhře. Domácí kapitán Kohlmann vyslal do boje dvojici Kohlschreiber – Petzschner, za české barvy nastoupila osvědčená deblová dvojice Berdych – Štěpánek. První jmenovaný v případě úspěchu mohl oslavit jubilejní padesátou výhru v soutěži, což se také stalo. Po vypjatém prvním setu, který dospěl až do zkrácené hry, si český pár již nepřipouštěl žádné zbytečné komplikace. Po necelých třech hodinách bylo rozhodnuto - Berdych se Štěpánkem přetlačili své soupeře ve třech setech.


Bod ze sobotní čtyřhry se nakonec ukázal být rozhodujícím. Berdych musel v souboji jedniček obou týmů vzdát Philippu Kohlschreiberovi za stavu 0:2 na sety kvůli nataženému tříslu. Vše tak záleželo na tom, jak dopadne souboj Zvereva s Rosolem. Očekávala se vyrovnaná bitva, oba tenisté se ve světovém pořadí pohybují v šesté desítce. Český reprezentant ale všechny spekulace popřel vynikajícím představením na servisu a německou naději přehrál hladce 6:2, 6:3 a 6:1.

Zobrazeno 1806 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:33
Pro psaní komentářů se přihlaste