út., 11. duben 2023 14:53

Chaotický závod v Austrálii vyhrál Verstappen

Velká cena Austrálie 2023 Velká cena Austrálie 2023 Zdroj: https://twitter.com/f1
Melbourn – Při chaotické Velké ceně Austrálie na trať několikrát vyjel safety car a třikrát se přerušovalo. Závod nakonec vyhrál úřadující mistr světa Max Verstappen. Druhý Lewis Hamilton získal pro Mercedes první pódium sezóny a na třetím místě skončil Fernando Alonso. Hned v úvodním kole musel po kolizi odstoupit jezdec Ferrari Charles Leclerc. Po druhé červené vlajce závodu, kterou způsobila nehoda Kevina Magnussena, došlo při restartu k řadě kolizí, a tak cílovou rovinkou projelo pouze dvanáct jezdců. Kvůli pětisekundové penalizaci skončil na posledním místě Carlos Sainz. Díky tomu tento víkend nezískalo Ferrari žádné body.

Start závodu se podařil Mercedesu. Monoposty obou jezdců předjely Red Bull Maxe Verstappena, který startoval z pole position. Vedení se tak v úvodu ujal George Russell. Jezdec Ferrari Charles Leclerc odstoupil v prvním kole po kontaktu s Aston Martinem Lance Strolla a na trať poprvé vyjel safety car. V 7. kole se zpomalovací vůz vrátil, když havaroval Williams Alexandera Albona. Toho využili George Russell a Carlos Sainz, kteří zajeli do boxů vyměnit pneumatiky. Tato strategie se jim ale nevyplatila, protože závod byl následně z důvodu poškozené bariéry přerušen.

Po obnovení závodu si Hamilton udržel průběžné vedení, avšak ve 12. kole ho bez problémů předjel Max Verstappen. V 18. kole musel odstoupit Russell, protože se mu vznítil motor. Závod se podruhé přerušil v 54. kole poté, co Kevin Magnussen svým monopostem narazil do zdi a utrhl si tak pravé zadní kolo.

Po restartu čekala jezdce už jen dvě kola závodu. Avšak hned od první zatáčky došlo k sérii hromadných kolizí, které měly za následek už třetí přerušení závodu. Poté, co kvůli nehodám museli odstoupit Gasly, Ocon, Sargeant a Nyck de Vries, odstartovalo do posledního kola pouze dvanáct jezdců. Ředitelství závodu rozhodlo, že se zachová pořadí z druhého restartu, a tak v čele zůstal Verstappen, za ním Hamilton a třetí Alonso. Jelikož se poslední kolo jelo za safety carem, nemohli se jezdci předjíždět, a tak bylo toto pořadí finální. Po pěti letech tak vedle sebe na pódiu stáli tři světoví šampioni.

„Měli jsme velmi špatný start, ale po prvním kole jsem jel rychle. Nevím, co bych řekl k těm červeným vlajkám. Byl to tak trochu chaos, ale nakonec jsem zvítězil, a to je důležité. Jsem za to rád, protože to bylo mé první vítězství tady v Austrálii,“ komentoval svůj výsledek Verstappen.

Carlos Sainz dostal po druhém restartu pětisekundový trest za srážku s Fernandem Alonsem. Sainz tak přišel o čtvrtou pozici. Kvůli minimálním rozestupům mezi monoposty jezdců jedoucích za safety carem skončil na posledním místě. Po závodě se při rozhovorech s novináři odmítal k incidentu vyjadřovat, pouze jej označil za nejméně spravedlivou penalizaci všech dob.

Zobrazeno 217 krát
Naposledy upraveno: po., 24. duben 2023 15:29
Pro psaní komentářů se přihlaste