čt., 18. listopad 2021 21:31

ČR je podle zveřejněné studie nejodolnější postkomunistický stát vůči vlivu Ruska a Číny

Vlajka České republiky Vlajka České republiky Zdroj: čt24.cz
Slovenská nevládní organizace Globsec v pondělí zveřejnila studii, podle které je Česká republika nejodolnější ze zkoumaných států vůči vlivu Ruska a Číny. Zkoumáno bylo osm postkomunistických zemí. Stejný výsledek získalo také Rumunsko. Naopak nejzranitelnější se ukázalo Srbsko, které skončilo na osmém místě.

Organizace Globsec se sídlem v Bratislavě vybrala osm evropských států, které se v minulosti potýkaly s komunismem a velkým vlivem z východu a zkoumala, jaká je současná situace. Mezi zkoumanými státy bylo kromě České republiky také Slovensko, Bulharsko, Maďarsko, Černá Hora, Severní Makedonie, Rumunsko a Srbsko.

Vliv Ruska
Výzkumníci určili pět oblastí v souvislosti s vlivem Ruska a Číny: postoje veřejnosti, politické prostředí, veřejnou správu, informační prostředí, občanský a akademický sektor a vytvořili takzvaný Index zranitelnosti. Na škále, která se pohybovala od nuly do sta (přičemž nula znamená maximální odolnost, sto minimální), získala Česká republika společně s Rumunskem celkem dvacet devět bodů. Jedná se tedy o státy s nejlepším výsledkem. Jak ale experti z Globsec upozornili, neznamená to, že jsou Rusko a Čína v České republice jakkoliv opomenutelné. Prezident Miloš Zeman se netají svou snahou udržet s Moskvou a Pekingem dobré vztahy. Přítomnost vlivu ruské vlády mohla veřejnost zachytit například při kauze ve Vrběticích. Ruské velvyslanectví muselo opustit několik diplomatů, a to poté, co bylo oznámeno důvodné podezření o zapojení ruských zpravodajských služeb GRU do výbuchu muničních skladů v roce 2014. Dále také při protestech o odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze.

Vliv Číny
Britský týdeník The Economist v roce 2019 napsal, že Čína se dlouhodobě snaží o vliv v malém státě v srdci Evropské unie, a to takzvaným získáváním elit (elite capture). České vládě slibovala v minulosti významné investice, sponzorovala kulturní akce a další pro Česko významné programy. Nakonec přistoupila i na diplomatický tlak. The Economist neúspěch čínské vlády ve vládní intervenci připisuje české veřejnosti, která podle zkoumání Čínu vnímá spíše negativně.

Postoje veřejnosti jako nejzranitelnější oblast
Nežádoucím vlivům podle studie nejlépe odolává státní správa. Tato oblast získala devatenáct bodů ze sta. Dále následoval občanský a akademický sektor (dvacet tři bodů), politické prostředí (dvacet osm) a informační prostředí s jednatřiceti body. Nejvýše hodnocena byla oblast postoje veřejnosti, a to čtyřiceti osmi body. Největší zranitelnost právě v této oblasti Globsec přisuzuje dlouhodobým euroskeptickým postojům občanů. „Toto vlažné vnímání Evropské unie může být v budoucnu zneužito, zvláště v informačním prostoru, kde operují proruské a pročínské síly,“ tvrdí Globsec.
Celkově je ale Česká republika vnímána jako silný postkomunistický stát, který si dokázal vybudovat základ v demokratické vládě a své místo v prozápadním světě. Nejméně odolným státem se ukázalo Srbsko, které celkově získalo padesát pět bodů. Slovensko se umístilo na třetím místě.

Zobrazeno 823 krát
Naposledy upraveno: čt., 18. listopad 2021 22:54
Pro psaní komentářů se přihlaste