po., 11. duben 2016 19:32

Danny Willett zvítězil na golfovém Masters o dvě rány

Augusta (USA) – Nejprestižnější golfový turnaj planety přinesl nečekané překvapení. Na Angličana Dannyho Willetta se usmálo štěstí, před závěrečným kolem zaostával za vedoucím Jordanem Spiethem o tři rány, tudíž po sobotě dělil páté místo. O den později dokázal využít nejrůznějších zaváhání přímých soupeřů v boji o titul, a postaral se o obrovskou senzaci.

Američan Jordan Spieth byl před finálovým kolem v pozici favorita, během turnaje se dokázal osamostatnit na vedoucí příčce. Ve flightu s ním šel krajan Smylie Kaufman, ten byl o pouhou ránu zpět. Tuto dvojici pronásledoval s odstupem další rány veterán Bernhard Langer z Německa, a také Japonec Hideki Matsuyama.

Spieth začal skvěle, chybu na páté jamce dokázal bez prodlení napravit vskutku brilantním způsobem. Dvaadvacetiletý golfista dokázal skórovat na každé z následujících čtyř jamek, a vypracoval si na zbytek pole náskok v podobě pěti ran. Willett taktéž nezaostával, birdie zapisoval po jamkách číslo šest a osm, jenže vzhledem k jeho výchozí pozici to bylo stále málo.

Zlomový bod turnaje přišel hned vzápětí. Už dvě navazující ztráty na úvodních jamkách druhé devítky nevěstily pro rodáka z Texasu nic dobrého pro rodáka. Na nejkratší jamce hřiště, též zvané „Golden Bell“, američan definitivně ztratil průběžné vedení. První rána z týčka skončila ve vodní překážce, za její hranicí se Spieth pokusil o záchrannou ránu k vlajce. Jenže i ta žbluňkla v přilehlém potůčku. Najednou anglický golfista vedl o tři rány.

Tento náskok se již Spiethovi nepodařilo umazat, přestože se v dalším průběhu turnaje nedopustil výrazné chyby a dvakrát zaskóroval. Po plných osmnácti jamkách se musel sklonit před svým anglickým kolegou, který už mohl slavit svůj úspěch v klubovně. Danny Willett se tak stal posledním anglickým hráčem od roku 1990, který obléknul legendární zelené sako pro vítěze Masters. Podle tradice turnaje předává obhájce titulu tohle sako novému vítězi. O to byl závěrečný ceremoniál pro Spietha trpčejší. Byl to právě on, kdo zde vyhrál před rokem. 

Zobrazeno 1918 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:26
Pro psaní komentářů se přihlaste