po., 10. prosinec 2018 22:46

Děti pomáhají dětem se Stonožkou

Běla Jensen Běla Jensen Zdroj: Hana Řeháková
Praha - Každý první prosincový pátek zní Katedrálou svatého Víta na Pražském hradě stonožková hymna Nezůstávej  sám (Never  be  alone). Mše, kterou celebruje Jeho Eminence kardinál Dominik Duka je už osmiletou tradicí. Tento rok se Mše pro Stonožku konala v pátek 7. prosince, a to tradičně v Katedrále svatého Víta na Pražském hradě.

 Účastnily se jí dětské sbory z různých částí České republiky, které celou mši doprovázely, a také děti a školy, které pro Stonožku tvořily svá díla. Mši sloužil kardinál Dominik Duka společně s pomocným biskupem a generálním vikářem Arcidecéze olomoucké Josefem Nuzíkem a kapitánem Petrem Šabakou. Při této příležitosti také Jensen převzala papežské záslužné vyznamenání Pro Eccleisa et Pontifice (čestný kříž).

Přesně 28 let pomáhá hnutí Na vlastních nohou - Stonožka dětem po celém světě. Zakladatelka Běla Jensen, Češka žijící v Norsku, ji založila v roce 1990 na popud zdravotní sestry. Od té doby zlepšila život spoustě dětem po celém světě. Běla Jensen, officierka Řádu rytířů svatého Lazara, vymyslela jednoduchý koncept hnutí, kde " děti pomáhají dětem". Na hnutí spolupacují děti a školy z Česka, Slovenska, Polska, Norska a Kanady. Každý rok vyrábějí vánoční přáníčka a drobné dárkové předměty, pořádají koncerty a různé projekty a jejich výtěžek jde pro Stonožku.

Za těchto mnoho let své činnosti pomohla Stonožka v rozvojových zemích nebo oblastech zasažených válkou. I proto se Stonožkou spolupracují nejen děti, ale také Armáda České republiky, která pomáhá stavět školy v postižených oblastech a dováží tam pro děti vše potřebné. Ať už se jedná o zdravotnické potřeby, učebnice, nebo autolékárničky. Množství škol, které Stonožka postavila, každým rokem stoupá a zlepšuje tak kvalitu života dětí, které neměly takové štěstí a narodily se ve špatných podmínkách. 

Zobrazeno 2560 krát
Naposledy upraveno: st., 12. prosinec 2018 17:03
Pro psaní komentářů se přihlaste