po., 26. říjen 2015 21:34

Divadelní svátek klepe na dveře

Do České republiky už potřetí míří mezinárodní kulturní událost. Tradičně si můžete na Noc divadel rezervovat třetí listopadovou sobotu. Letošní ročník opět slibuje bohatý program nabitý nevšedními zážitky. Klade si za cíl přilákat do sálů návštěvníky všech věkových kategorií.

V Česku své prostory v rámci projektu Noc divadel poprvé otevřela divadla před třemi lety. Už minulých dvou ročnících měli návštěvníci možnost zažít a vidět věci, které jim obvykle během sezóny divadla nenabízejí. Mohli tak navštívit například workshopy, autogramiády, prohlídky zákulisí nebo se zúčastnit bourání scény. Loni se do celé akce zapojilo 29 měst a 130 českých i moravských souborů.
,,Letošní ročník přináší zejména výrazný nárůst účastnících se divadel a řadu mimořádných akcí. Nabízí velký potenciál k participaci publika a k nejrůznějším, ať už mezioborovým, mezinárodním nebo mimodivadelním přesahům," říká Adéla Vondráková z Institutu umění. "Síla divadla spočívá nejen v jeho uměleckých funkcích, ale také v těch společenských. I proto jsou doprovodné akce letošní Noci divadel věnovány sociálně slabým a zdravotně handicapovaným, kteří se - pokud nemohou jinak - alespoň symbolicky stanou součástí početné komunity příznivců této akce," dodává.
V Olomouci si můžete vybrat hned z několika divadel, která lákají na bohatý program. Divadlo na cucky netradiční program zahájí už v deset hodin dopoledne Vintage marketem šitým na míru. Ve svém celodenním programu myslí na všechny a nudit se rozhodně nebudou děti ani dospělí. Od devíti hodin večer zde bude navíc připraveno překvapení večera - divadelně-hudební kabaret. Tramtarie pak zdarma zve ke zhlédnutí známé povídky Růže pro Algernon nebo k (vy)řešení záhady v detektivní hře. Stejně jako v předchozích dvou divadlech ani tady nebude chybět večerní zábava.

Olomoucká divadla si připravila nejen vlastní, ale také společný program. Jeho cílem bude představit olomouckou divadelní scénu jako spolupracující provázaný celek. Zahrát si kromě herců budou moci i návštěvníci. V rámci interaktivní hry mohou ve všech zapojených divadlech v průběhu celého večera plnit nejrůznější úkoly. Vrcholem celé Noci divadel bude taneční párty ve foyer v retro stylu Šakalích let, která se uskuteční v Moravském divadle.

Noc divadel připravuje státní příspěvková organizace Institut umění – Divadelní ústav v rámci mezinárodního projektu European Theatre Night. Ten vznikl už v roce 2008 a prezentuje divadlo tak, jak ho neznáme. 

Zobrazeno 1892 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:19
Pro psaní komentářů se přihlaste