ne., 17. březen 2019 10:44

DOKUMENT LEAVING NEVERLAND OTEVÍRÁ STARÉ RÁNY

Oficiální plakát snímku Oficiální plakát snímku Zdroj: HBO.com
USA - Na televizní stanici HBO vyšel ve středu 6. března šokující dokument o zpěvákovi Michaelu Jacksonovi s názvem Leaving Neverland. Čtyřhodinový snímek představuje příběh dvou chlapců, které měl zpěvák údajně opakovaně sexuálně obtěžovat na svém ranči Neverland. Dokument vyvolal velký rozruch ihned po svém odvysílání. 

Po skoro deseti letech od své smrti je Michael Jackson opět středem pozornosti. Důvodem jsou šokující výpovědi dvou mužů, Wada Robinsona a Jamese Safechucka, kteří dopodrobna popisují svůj kontroverzní vztah ke zpěvákovi. Není to však poprvé, kdy tyto mýty o králi popu vyplavaly na povrch. Michael Jackson čelil obvinění ze sexuálního zneužívání malého chlapce už v roce 2005. Tohoto procesu se účastnil i Robinson, který tenkrát svědčil v Jacksonův prospěch. Současná verze příběhu tedy některé zaráží a snímek všeobecně vyvolává smíšené pocity. 

Rádia stahují písně, fanoušci si stěžují

Časopis New Yorker označil snímek za děsivý a nezapomenutelný, Washington Post zase za důvěryhodný a zdrcující. Tvůrci animovaného seriálu Simpsonovi odstranili epizodu, kde zpěvák vystupuje jako jedna z postav. Řada britských, kanadských a novozélandských rozhlasových stanic vyřadila jeho hity z vysílání, zpěvákův hlas však stále zní z většiny světových rádií. Nejvíce se však jeho hity pouští na klíčových streamovacích platformách jako Apple Music a Spotify. Zde si jeho hudbu sice můžete zablokovat, ale proto, abyste to udělali, musíte zpěvákův profil na platformě nejdřív najít. 

Jacksonovi rodinný příslušníci a fanoušci zarytě tvrdí, že je zpěvák nevinný, a připomínají výše zmíněný ostře sledovaný proces, po kterém soud zpěváka zprostil všech obvinění. Správci umělcovy pozůstalosti žalují HBO o 100 milionů dolarů. O zaryté fanoušky však zpěvák nemá nouze. To dokazuje i sledovanost koncertního filmu vysílaného záměrně ve stejný čas jako premiéra dokumentu.

Zpěvák od své smrti vydělává nespočet milionů dolarů, a vypadá to, že dokument Leaving Neverland se na současných finančních výkazech nijak drasticky nepodepíše. Čísla se spíše nemění, nebo naopak rostou. Jak se říká, špatná reklama je taky reklama. Jedinou oblastí, kde se dokument stihl na zpěvákově posmrtném jmění negativně projevit, je jeho někdejší rezidence. V roce 2015 se ranč Neverland prodával za 100 milionů dolarů, během dvou let cena klesla, a teď se prodává pouze za 31 milionů dolarů. To dělá téměř 70procentní pokles proti počáteční ceně. 

Reakce českých stanic

Česká rádia neplánují žádné stažení hitů. „Žádný zákaz jsme nevydali a neplánujeme žádné další kroky. Evropa 2 téměř žádné songy Michaela Jacksona v playlistu stejně nemá, jelikož naši posluchači v rámci hudebních průzkumů dávají přednost jinému druhu hudby,“ sdělil redakci iDNES zástupce rádia Evropa 2 Jiří Tayerle.

Český rozhlas naopak zůstává na vážkách. „Je třeba podotknout, že Michael Jackson nebyl nikdy za zmíněný trestný čin odsouzený. Chceme tedy především zvážit na jedné straně etický a morální aspekt celého případu, na druhé straně to, že tvorba Michaela Jacksona neoddiskutovatelně patří k odkazu popkultury a postava Michaela Jacksona jako autora a zpěváka – ať už byla jeho osobnost jakákoli – ovlivnila významně dějiny světové hudby,“ řekl pro iDNES ředitel komunikace, marketingu a obchodu Jiří Hošna.

 

I nadále tedy zuří debata ohledně kontroverzního života světoznámého umělce. Jacksonův odkaz teď už může jedině trpět než vzkvétat, a to pokud vyplavou na povrch další obvinění. 

Zobrazeno 1261 krát
Naposledy upraveno: ne., 17. březen 2019 23:19
Pro psaní komentářů se přihlaste