so., 17. duben 2021 11:35

Dostaňme zoo z červených čísel

Děkujeme za pomoc Děkujeme za pomoc Zdroj: Zoo Olomouc
Česká republika - Od pondělí vláda zrušila nouzový stav a s ním přišlo i rozvolňování v určitých oblastech do kterých spadá i možnost opět navštívit zoologické zahrady. Počasí ale otevřeným zahradám nepřálo. Během epidemie covid-19 se zoo dostaly do červených čísel a nadále nejsou schopny vše samy finančně utáhnou. A proto chovatelé volají o pomoc a prosí o sponzorské dary.

Zoo každoročně navštěvují miliony lidí. Mezi ně řadíme rodiny s dětmi, páry, či skupiny školáků. Zřizovatelé nicméně nebyli schopni kvůli opatřením proti šíření pandemie nadále vše finančně utáhnout. Některé zahrady musely přemýšlet i o omezení počtu zvířat kvůli nedostatečným ziskům ze vstupného. Kvůli velkým škrtům a omezovaní došlo nevyhnutelně i na propouštění zaměstnanců. Roční rozpočet Zoo Zlín se pohybuje kolem 130 milionů korun. Uzavření areálu dostalo zoo do těžké situace a ztráty se vyšplhaly na čtyři až pět milionů korun týdně.

Online zvířátka

V době nouzového stavu nebylo možné zoologické zahrady navštívit, a proto Zoo Zlín vymyslela alternativu vypůjčení online zvířátka na víkend, což oslovilo velké množství lidí. Lidé si mohli vybrat různá zvířata od malé surikaty, přes lva až po obrovského slona, které si jakoby vypůjčí na víkend a obstarají mu jídlo. Výše příspěvku se pohybovaly od 200 do 600 korun. Podpora přišla i od firemních sponzorů, kteří věnovali nemalé částky, aby zoo zcela neupadla. Pomoc poskytl i stát, který věnoval například 4 miliony zlínské zoo a dvojnásobnou částkou pomohla veřejnost.
„Chtěl bych v této souvislosti velmi poděkovat všem, kteří nám svými velkými nákupy na našem e-shopu, ať už zboží nebo vstupenek a ročních karet, zaslanými sponzorskými dary, a také příspěvky na sbírkové konto Zoo Zlín pomáhají vytvořit tolik potřebný „ekonomický polštář“ pro současný provoz zoo. Tak velká vlna podpory a empatie, která vůbec neslábne, nás krásně překvapila a hluboce si jí vážíme,“ poděkoval ředitel Roman Horský.

Vstupenky v prodeji pouze elektronicky

Se znovuotevřením zoologické zahrady ale neskončila možnost zakoupit si zvířátko na víkend. Každá finanční podpora je v dnešní době příznivá, protože čísla nevystoupají ze dne na den do plusu.
Další překážkou bylo nepříznivé počasí, které během týdne odradilo další tisíce návštěvníků. Zřizovatelé, ale počítají v dalších týdnech s příjemným počasí a očekávají opět návaly lidí. Veřejnost by se opět po dlouhé době ráda podívala do zahrad plných zvířat a zavzpomínala si na staré dobré časy. Sice otevření zlínské zoo s sebou nese i spoustu opatření kvůli pandemii Covid-19, ale provozovatelé věří v jejich dodržování. Pro návštěvu zahrady platí určitá pravidla, která respektují pokyny vydané vládou České republiky pro otevření venkovních areálů zoo. Návštěva je nyní možná pouze se zakoupenou elektronickou vstupenkou nebo na základě předložení platné roční karty Zoo Zlín Family nebo kartonové vstupenky s roční platností. Zakoupení vstupenek na pokladně nebude možné. Samozřejmě je povinnost nosit roušku po celém areálu a dodržovat dvou metrové rozestupy. Ani zoo v tomto ohledu není výjimkou. Doufá se, že dočasná opatření neodradí návštěvníky a i přes veškerá omezení si pobyt v zoo užijí. Brány všech zahrad jsou otevřené a jen čekají na vlnu lidí, díky které opět ožijí. 

 

 

Zobrazeno 849 krát
Naposledy upraveno: so., 17. duben 2021 17:18
Pro psaní komentářů se přihlaste