st., 5. leden 2011 21:35

Druhé odložení rekonstrukce Prioru

Všichni, kdo již netrpělivě čekají na novou podobu olomouckého Prioru, si budou muset ještě počkat. Po prvním odložení přestavby ze začátku roku 2010, je tu již druhé odložení. A to dokonce o další rok.

 

S rekonstrukcí se mělo začít na jaře tohoto roku, avšak bude zbržděna kvůli připomínkám, které na magistrát a také na ministerstvo kultury podal pan Jan Chladnuch. Po prostudování plánů projektu pan Chladnuch architektům vytkl celých 15 věcí, které se mu na přestavbě nelíbily.

„Když jsem si prošel konkrétní změny, které obchodní dům zasáhnou, hned několik se mi jich nezdálo. Chtěl jsem projekt zlepšit, aby Prior a jeho okolí nevypadal hůř než nyní. Proto jsem sepsal patnáct připomínek ke změně regulačního plánu a předal je úředníkům na magistrátu. Také jsme zaslal dopis na ministerstvo kultury. Ze zákona na to mám právo,“ uvedl Jan Chladnuch a dodal: „navíc architekti plánují, že zruší podloubí u zastávky. Když to ale udělají, tak tam zůstane jen velmi úzký pruh chodníku, na kterém se budou mačkat lidé, kteří budou čekat na tramvaj, a pěší. To se mi nelíbí. Pustil jsem se proto do boje a chci to změnit.“

Další výtky se týkají přiblížení budovy k Merkurově kašně a zúžení Úzké ulice o 60 centimetrů.

Avšak architekt projektu Miroslav Pospíšil má na celou věc jiný názor: „Po přestavbě se vůbec stavba kašně nepřiblíží, stejně tak se Úzká ulice nezúží a chodník u tramvajové zastávky bude dva metry, což je dostačující jak pro pěší, tak pro cestující. Trpělivě jsem se snažil osobně všechny polopravdy vyvrátit, ale pana Chladnucha jsem nepřesvědčil.“

Pospíšil také poznamenal, že kvůli prodloužení procesu změny regulačního plánu se zbrzdí celý projekt a k pokračování v přípravách jsou potřeba ještě další tři razítka.

„Jelikož cesta za nimi je mnohem delší, než jsme očekávali, tak s rekonstrukcí na jaře nezačneme. Je zajímavé, že jeden jediný člověk dokáže zbrzdit projekt kvůli připomínkám, které se nezakládají na pravdě,“ dodal také architekt.

A jak má nový Prior vlastně vypadat?

Stará fasáda bude nahrazena materiály jako jsou sklo a ocel. V přízemí bude nová kavárna se zahrádkou a počet obchodů se sice zmenší, ale zato budou na větší prodejní ploše, což dozajista nadchne všechny, kdo se v Prioru v současnosti neradi potýkají s omezenými prostorami.

Nový ráz dostane také prostor před kostelem svatého Mořice. Dnes toto prostranství slouží jako skládka odpadů a nelegální parkoviště. V budoucnu zde bude náměstí se zelení, novým osvětlením a také příjemným posezením.

Největší změnou pro Olomoučany, na kterou nebude snadné si zvyknout, nejspíše bude nové jméno objektu. Z Prioru se stane galerie Moritz, podle již zmiňovaného kostela.

 

Zdroj: www.olomoucky.denik.cz

Zobrazeno 2332 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40

Související články

Obchodní dům ve Zlíně získá novou podobu
Obchodní dům ve Zlíně získá novou podobu
  so., 21. říjen 2017 13:52
Pro psaní komentářů se přihlaste