čt., 24. březen 2016 15:51

Fico potřetí premiérem. Vládnout bude čtyřkoalice

Ostrava – Po parlamentních volbách, které se na Slovensku konaly první březnový víkend, se Robert Fico stal staronovým premiérem Národní rady Slovenské Republiky. Do funkce ho ve středu 23. března jmenoval prezident Andrej Kiska. Později toho dne jmenoval i ostatní členy kabinetu. Strana Směr-SD Roberta Fica již nebude ve vládě jediná, jak tomu bylo minulé čtyři roky. V čtyřstranné koalici bude spolupracovat se Slovenskou národní stranou (SNS), slovensko-maďarskou stranou Most-Híd a nově vzniklou stranou Sieť.

V pořadí jedenácté vládě bude mít většinu vítězná strana Směr-SD, ve vládní koalici ji zastoupí devět členů. Následuje SNS se třemi ministry, Most-Híd se dvěma a Sieť s jedním zástupcem. Pro funkční období mezi lety 2016 až 2020 se předsedové čtyř vládních stran shodli na jedenácti programových prioritách. V oblasti zahraniční politiky na proevropském a proatlantickém směřování Slovenska. Dále se vláda zaměří na protikorupční opatření a nezbytné reformy zdravotnictví a školství. Tyto resorty jsou pro Slováky palčivým problémem, o čemž svědčí demonstrace a stávky učitelů a zdravotních sester.

Premiér Robert Fico bude premiérem už třetí funkční období, což jej činí nejdéle sloužícím premiérem v novodobé slovenské historii. Poprvé vládl v období mezi lety 2006 až 2010, poté se stal předsedou vlády v roce 2012 po neúspěšné dvouleté vládě Ivety Radičové.

Zobrazeno 1836 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:24
Pro psaní komentářů se přihlaste