čt., 12. listopad 2015 15:36

Filmový festival Mezipatra zná své vítěze

Praha – Navždy se vzdát fyzické lásky. Právě toto rozhodnutí ocenila porota Queer film festivalu Mezipatra nejvyšším hodnocením. Debutový snímek Laury Bispuri o albánské vesničance Haně, která hledá sebe samotnou v moderním italském městě, získal cenu za nejlepší celovečerní film.

Šestnáctý ročník festivalu filmů s homosexuálními, bisexuálními, trans a queer tématy tento týden hostila Praha. Smyslem přehlídky je představit co nejširšímu a z hlediska sexuální orientace smíšenému publiku kvalitní díla nejen světové kinematografie. Součástí festivalu byly i výstavy, workshopy nebo přednášky. Svou dlouholetou historií si Mezipatra dokázal vydobýt reputaci mezinárodního formátu.

"Na počátku byla Mezipatra vnímána jako subkulturní, svým způsobem svérázná akce, věnující se "provokativní" tematice. Nyní už tvoří důležitou a publikem přijímanou součást hlavního festivalového proudu," řekl o festivalu Jakub Macek, redaktor časopisu Metropolis.

Každoročně festival uděluje i několik filmových ocenění. Pro letošní rok si hlasy poroty v kategorii celovečerních snímků získal film Navždy pannou od režisérky Laury Bispuri. Hlavní hrdinka Hana žijící v horské albánské vesnici daleko od civilizace, vedené striktním patriarchátem, se rozhodne stát mužem – Markem – aby vyhověla tamějšímu zvykovému právu kahun. Společně se svou novou identitou je vázána celibátem. Po letech však z vesnice odjíždí do Itálie za svou sestrou, která už v minulosti z vesnice utekla, a snaží se opět nalézt svou potlačenou sexualitu. Paralelní vyprávění obou osobností hlavní hrdinky poukazuje na otázku genderové identity v tradiční i moderní kultuře, jejichž rituály a přesvědčení se střetávají v Hanině pouti za skutečným já.

Cenu studentů za nejlepší krátký film získal švédský snímek 9:55-11:00, Ingrid Ekman, bytem Bergsgatan 4B. Film zobrazuje stárnoucí nemocnou tanečnici Ingrid, která se rozhodla nepodstupovat další léčbu a uzavřela se před světem. Když jí ale do domácnosti přijde pomoct mladá studentka Frida, Ingrid objevuje svou již téměř vyhaslou touhu.

Ozvěny Mezipater si můžete vychutnat i v Olomouci, a to od 18. do 22. listopadu v Divadle hudby. Na programu budou projekce filmů, například Ejzenštejn v Guanajuatu, Mluvím jako buzna?, Queer PechaKucha Night, nebo přednáška Deníky Imricha Matyáše.

Zobrazeno 1914 krát
Naposledy upraveno: so., 24. únor 2024 22:29
Pro psaní komentářů se přihlaste