st., 11. listopad 2015 07:48

Finále Fed Cupu je tady. Porazí Češky Šarapovovou?

Praha – Už o víkendu se v pražské O2 areně uskuteční očekávané finále Fed Cupu, zřejmě nejvýznamnější sportovní akce tohoto roku na českém území. Češky nejenže obhajují loňský triumf, ale v případě vítězství získají již čtvrtý titul za uplynulých pět let. V cestě jim ale stojí silné Rusko, za které nastoupí i Maria Šarapovová, čtvrtá nejlepší tenistka této planety. 

Trenér Petr Pála nominoval to nejlepší, co měl k dispozici. V týmu tak nechybí česká tenisová jednička Petra Kvitová (6. v žebříčku WTA) nebo předpokládaná dvojka Lucie Šafářová, aktuálně devátá hráčka světa. O tom, kdo v jednotlivých singlových zápasech nastoupí, není jasné. Kromě Kvitové s Šafářovou může dostat šanci i talentovaná Karolína Plíšková, která letos poprvé v kariéře nakoukla do světové desítky a hned šestkrát si zahrála finále okruhu WTA. Čtvrtou do party je Barbora Strýcová, s kterou se počítá spíše do čtyřhry. V roli náhradnice s týmem trénuje Denisa Allertová. 

I Rusky nasadí nejsilnější složení. Superstar Maria Šarapovová, která je známá svým hlasitým projevem po každém úderu, ruská dvojka Anastasija Pavljučenkovová (23. ve světovém pořadí), zkušená Jekatěrina Makarovová a deblová specialistka Jelena Vesninová. Duel tak slibuje nesmírně zajímavou podívanou. 

Souboj Šarapovová vs. Kvitová může celé finále rozhodnout. Naposledy se obě tenistky potkaly při semifinále Turnaje mistryň v Singapuru, kdy Češka vyhrála 2:0 na sety. Ve druhém setu přitom prohrávala 1:5, přesto zápas otočila. "Myslím si, že to byla taková hezká předpremiéra toho, co tady přijde. Musím říct, že zápasy s Marií mají pro mě trošku jiný náboj. Je to taková pikantnost celého duelu tady," řekla v rozhovoru pro Český rozhlas česká tenisová jednička Petra Kvitová. 

České tenistky budou spoléhat na podporu svých fanoušků. O lístky, které šly do volného prodeje, byl obrovský zájem. Za nejlepší místa přitom fanoušci zaplatili až čtyři tisíce korun, do horního parta pak stály vstupenky na oba hrací dny necelé dva tisíce. Kapacita O2 areny se pohybuje okolo 13 tisíc míst. 

Češky se od úterý na finále pilně připravují. K týmu se již připojila i Karolína Plíšková, která přiletěla přímo z turnaje v čínském Ču-chaj. Finále na tři vítězná utkání začíná v sobotu úvodními dvouhrami.

Zobrazeno 1842 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:43
Pro psaní komentářů se přihlaste