po., 14. červen 2010 13:16

Fontána Vivat. Příběhy olomouckých kašen ožily

V neděli 13. 6. se v centru Olomouce uskutečnila komentovaná prohlídka barokních kašen s názvem Fontána Vivat. Celá akce byla pojata v netradičním duchu, což přilákalo řadů diváků všech věkových kategorií.

Průvodce v roli Václava Rendera, autora kašen, prozradil o "svém" díle řadu zajímavostí. Václav Render se na tvorbě kašen podílel již jako mladý tovaryš, s nejstarší z nich pomáhal již ve svých čtrnácti letech. Prohlídku zpestřily zpěvačky z tria Muzika Leticia barokními písněmi, avšak pro diváky jistě byla nejzajímavější krátká divadelní představení, která se svou tématikou vázala k motivům kašen.
Program začal v 16 hodin u Ceasarovy kašny a pokračoval okruhem, který zahrnoval všechny kašny na Horním i Dolním náměstí plus Merkurovu kašnu u Obchodního domu Prior. Kromě toho se diváci zastavili také u renesanční lodžie olomoucké radnice i u jejího gotického arkýře. V rámci prohlídky byl také zmíněn Edelmanův palác, Mariánský sloup na Dolním náměstí a v neposlední řadě také Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí, což bylo vrcholné dílo Václava Rendera.
Olomoucká pobočka Kulturní asociace Nová Akropolis tak pro návštěvníky Olomouce i její obyvatele tak již po páté připravila bezpochyby zajímavé zpestření nedělního odpoledne. Nezbývá než doufat, že podobně zdařilé akce bude Nová Akropolis pořádat i nadále.

 

 

 

Zobrazeno 2330 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste