po., 11. duben 2016 12:06

Formanův nejslavnější film se vrací do Prahy v novém provedení

Praha – Měsíc po premiéře v londýnské Royall Albert Hall bude v Praze uveden nejúspěšnější film Miloše Formana Amadeus. Promítat se bude na obrovském HD plátně s doprovodem živého orchestru a sborů v pražském Kongresovém centru v neděli 13. listopadu.

Film odehrávající se v roce 1781 vznikl jako adaptace původní divadelní hry Petera Shaffera. Vypráví příběh o dvorním skladateli císaře Josefa II. Antoniu Salierim a mladém géniovi Wolfgangu Amadeu Mozartovi. Příběh žárlivosti, rivality a intrik se stal jedním z nejoblíbenějších filmů pojednávajících o historii klasické hudby. Podle Amerického filmového institutu je Amadeus jedním z nejlepších filmů století.
Promítání bude doprovázet orchestr Akademie svatého Martina v polích, který k filmu nahrál i původní soundtrack a Londýnský symfonický orchestr pod taktovkou slavného švýcarského dirigenta Ludwiga Wicki.
„Amadeus spřádá krásný, tragický příběh, jenž okouzluje děti i dospělé. Má v sobě vše – lásku, nenávist, krveprolití, smlouvu s Bohem, dobové elity, tajemného cizince, vraždu i jedna z nejlepších hudebních děl, která byla kdy složena. Který jiný film vám nabídne byť jen polovinu?"(The Guardian)

Snímek Amadeus získal osm Oscarů, čtyři ceny BAFTA a čtyři Zlaté Glóby.

Zobrazeno 2527 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:25
Pro psaní komentářů se přihlaste