pá., 5. prosinec 2014 14:56

Fotografování mobilem na programu letošní soutěže Czech Press Photo

Výstava vítězných fotografií jubilejního dvacátého ročníku soutěže české novinářské fotografie odstartovala 21. listopadu na Staroměstské radnici v Praze. Stejně jako každý rok ji provází rozmanitý doprovodný program. Zájemci mohou navštívit mnoho videoprojekcí, prezentace vítězů i jejich autorské besedy, nejrůznější workshopy a semináře.

Letos je v nabídce programů také workshop Jana Šibíka Fotografujeme mobilem, který bude 6. prosince. Jan Šibík je jedna z českých ikon reportážní fotografie se světovým renomé, držitel ceny za třetí místo v soutěži World Press Photo a několikanásobný vítěz v české obdobě této fotožurnalistické soutěže. Jako uznávaný fotograf však nezůstal pouze u klasických fotoaparátů a focení na mobilní telefon, které měl nejdříve jako zábavu, se rozhodl vyzdvihnout na novou, serioznější úroveň. „Prošel jsem si celým tím vývojem a vcelku rychle jsem zjistil, že i mobilem uděláte poměrně kvalitní fotografii. Neříkám, že by to mělo nahradit zrcadlovky, to určitě ne, ale bude z toho jeden svébytný směr fotografie, je to fenomén, který má potenciál“ vyjádřil v rozhovoru pro server Fotoaparat.cz důvod toho, proč se tomuto druhu focení začal věnovat. Svou zásluhu na rychle se rozrůstajícím trendu má také fakt, že do slavné fotoagentury Magnum Photos byl v loňském roce přijat fotograf, který fotí pouze na iPhone. Ten si oblíbil i Jan Šibík, nejlépe mu vyhovuje model S4. „Ty mobily před tím nefotily tak dobře, ale z nových modelů jsou fotky opravdu perfektní. Hodně lidí říkalo, že fotky z mobilů jsou jen o sdílení a že se nedají vystavovat. To ale už neplatí,“ nechal se slyšet pro magazín Megapixel. Podle něj i díky tomu, že se zlepšily fotoaparáty v mobilech a každý nosí mobil neustále u sebe, stoupl zájem o fotografování.

Ačkoli sám říká, že není přímo horentním zastáncem mobilního focení, bude tento prosincový workshop v pořadí již druhým setkáním, kde zájemce Šibík učí, jak pomocí telefonu správně fotit. Šestihodinový workshop nabídne nejprve teoretický úvod, po té se účastníci vydají do pražských ulic, kde se budou tematicky věnovat Street Photu, reportáži nebo vánoční Praze. 

Foto: Jan Šibík, Czech Press Photo

Zobrazeno 1804 krát
Naposledy upraveno: so., 6. prosinec 2014 19:57
Pro psaní komentářů se přihlaste