út., 22. listopad 2022 14:45

GENERACE A: Ať si každej dělá, co chce. Premiéra dokumentárního snímku o českém DJovi Jakubu Strachovi zaplnila olomoucké Kino Metropol.

Závěrečná debata k dokumentu Závěrečná debata k dokumentu Zdroj: vlastní obrázek
Olomouc - Jakub Strach alias Nobodylisten je jeden z nejúspěšnějších DJs v Česku. Celovečerní časosběrný dokument režiséra Kryštofa Zvolánka, který poprvé uvedl Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, sleduje život protagonisty z více úhlů a přibližuje pohled na současnou mladou generaci. Film vznikl jako koprodukční dílo FAMU v Praze a společnosti Bookin Agency. V rámci své podzimní VIP tour po českých městech film zavítal i do Olomouce. Součástí byla také debata s režisérem a hlavním představitelem.
Generace A: Ať si každej dělá, co chce / Gen A: Do What You Love (2022) OFFICIAL TRAILER youtube kanál Generace A

Na to, jak vypadá život ve studiu nebo na vyprodaných shows za mixážním pultem, se mohli diváci přijít podívat 14.listopadu do olomouckého Kina Metropol. Byla to pro místní fanoušky a fanynky Stracha jediná možnost, kde dokument zhlédnout, protože kdy a jestli vůbec vstoupí do širší distribuce zatím není známo.


Film se natáčel 53 dní v období mezi lety 2018 až 2022 a nahlíží do soukromí Jakuba Stracha, do jeho života v subkultuře rapu a přibližuje přípravu nejprestižnější české ravové show Addictu. Otevírá téma drog a alkoholu u současné generace. Zabývá se ale taky Jakubovou nehodou, následnými nepovedenými operacemi a taky tím, co v sobě prožíval on sám jako člověk, který vystupuje před tisíci lidmi, ale nelíbí se sám sobě, protože má zdeformovanou celou spodní čelist. Ke konci snímku dochází k tomu, že to vlastně není to nejdůležitější. „Nakonec zjistíš, že nezáleží na vzhledu, ale na tom, že jsi zdravej a funguje ti tělo,“ uzavírá celý dokument Nobodylisten.
80minutový snímek je podpořen vizuálními technikami a podkreslen Nobodyho vlastní tvorbou, uslyšíte taky populární rapové tracky od českých umělců, jako je Calin, Yzomandias nebo Viktor Sheen.
Po skončení promítání následovala hodinová debata, při které se mohli diváci na cokoli zeptat. Dozvěděli se třeba to, že s nápadem na snímek přišel producent filmu Matěj Kretík, který se Strachovi ozval se svojí nabídkou a ten souhlasil. Sám DJ mluvil nejen o tom, jak celý proces natáčení vnímal, že na kameru se adaptoval okamžitě, ale i tom, že je pro něho docela náročné sledovat sám sebe před 4 lety, když měl odlišné názory než teď a spoustu věcí vidí jinak.


Pro režiséra Kryštofa Zvolánka, který pochází z Olomouce, byla tahle zastávka tour v něčem speciální. „Nechci sebrat celou tu debatu, ale když se na to, co jsi vytvořil, díváš s lidma, který máš rád, je to jiný. Když jsem doma, jako bych to viděl poprvé. Moc všem děkuju,“ dojal sám sebe Zvolánek.

 

Zobrazeno 682 krát
Naposledy upraveno: čt., 24. listopad 2022 21:22
Pro psaní komentářů se přihlaste