ne., 23. listopad 2014 13:01

„Happy Birthday Leoš!“ aneb festival Janáček Brno se blíží

Festival Janáček Brno, který 21. – 29. 11. zavede návštěvníky do míst, kde působil jeden z předních českých skladatelů, se koná v rámci oslav Roku české hudby 2014. V hlavním programu přináší české i zahraniční hudební inscenace Janáčkových zamilovaných děl nebo přímo oslavencova díla.

 

Letošní rok je v hudební scéně naprosto výjimečný, neboť odstartoval projekt Rok české hudby na podporu české hudební tvořivosti. Bez pochyby nejvýznamnější hudební ikonou spojenou s Brnem je Leoš Janáček. Shodou okolností se v červenci oslavilo sto šedesáté výročí jeho narození, proto se Brněnští rozhodli tento rok nazvat Rokem Leoše Janáčka v Brně, oslavy přinesly mnoho významných akcí. „Vyvrcholením  bude prestižní mezinárodní Festival Janáček Brno 2014,“ doplňují organizátoři.

Hlavní program je plně věnovaný Janáčkovým operním inscenacím. Nesmí chybět nejznámější opera Příhody Lišky Bystroušky, která premiérovala před devadesáti lety. Diváci se dočkají Její pastorkyně, Výletů páně Broučkových nebo Věci Makropulos, který bude mít v Národním divadle Brno premiéru. „Základní myšlenkou je poctít Janáčka dárkem v podobě uvedení některých jeho zamilovaných děl,“ komentuje Jiří Zahrádka, organizátor.

Dále se organizátoři zaměřili na pořady pro děti, uvedou například Janáčkova Říkadla s filmovou projekcí. Festival nabízí rovněž symfonické i komorní koncerty, výstavy, besedy či divadelní představení spojená se skladatelem. Pozvání přijala Magdalena Kožená a další pěvecká esa, která budou příjemným zpestřením devítidenního programu.

 

Zobrazeno 2340 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste