st., 2. prosinec 2015 10:50

Kapela Harlej slaví dvacet let existence

Praha - V sobotu, kdy většina dětí slaví Mikuláše, proběhne v pražské Lucerně vystoupení rockové kapely Harlej. Soubor z Prahy a Mostu právě absolvuje turné k oslavě dvaceti let své existence. Během této doby se obměnilo nejen složení kapely, ale i její styl.

Harlej vznikl v roce 1995, ze zakládajících členů zůstal v kapele ale jen Antonín Rauer. Debutové album Aj mena ou bejby hel, pokřtěné v roce 1996 právě v Lucerně, sklidilo u fanoušků pozitivní ohlasy. Skupina natočila videoklip k písni Toník a Vládík, ve kterém byl naprosto zřetelný humor právě Rauera, ale také tehdejšího zpěváka Šafránka. Původně ke kapele patři i Ota Rauer, ten ale nyní táhne jiné rockové uskupení – Alkehol.

Postupem let se složení Harleje měnilo. Dlouho nezůstal ani Hereš, který odešel do Alkeholu. Nejzásadnější změnou pro celý Harlej byl ale odchod zpěváka a duše kapely Vladimíra Šafránka. Po jeho odchodu do Walda Gangu se k Harleji připojil zpěvák západočeské rockové skupiny M.A.S.H. Tomáš Hrbáček. Po této výměně se tvář kapely začala postupem času viditelně měnit. Texty přestaly být vtipné a psané s nadsázkou. S Hrbáčkem v čele Harlej vydal celkem pět studiových alb a v roce 2011 dokonce Best of.

V posledních letech kapela poměrně často koncertuje. Letošní turné k oslavám dvacátého výročí s Harlejem absolvuje jako host Šafránek, což může být jedna z posledních příležitostí vidět kapelu v této sestavě. "Po sobotní Lucerně následují ještě tři koncerty v rámci turné 20 let Harleje," láká frontman Tomáš Hrbáček. Na skupinu se kromě Prahy mohou těšit ještě ve Stříbře, Holýšově a Strakonicích. Vstupenka vyjde na 290 korun. "Bavte se stejně, jako jsme se bavili a budeme bavit i my! Užijte si to s námi," vzkazuje fanouškům Raurer.

Zobrazeno 2994 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 15:56
Pro psaní komentářů se přihlaste