po., 16. listopad 2015 10:01

Havířov slaví 60. výročí založení města

Havířov -  Nejmladší město v České republice se dočkalo šedesátého výročí od svého založení. Když jej v roce 1955 zakládali, předpokládalo se, že bude domovem především pro horníky pracující v nedaleké těžební oblasti. V současnosti má více než 80 tisíc obyvatel a počet se stále zvyšuje.

Jádro města je chráněnou památkovou zónou a to díky architektonickému stylu, ve kterém je postavené. Stavby podle Socialistického realismu neboli Sorely jsou jedny z největších pých Havířova. Nejznamější budovou je vlakové nádraží, které je ukázkou Bruselského stylu.

Horníkov, Bezručov či Nový Gottwaldov, i toto jsou jména, které mohlo statutární město ležící v Moravskoslezském kraji v 60. letech získat. Ve veřejné soutěži, do které lidé poslali více než 2350 návrhů, však zvítězil právě Havířov.

A ten své kulatiny oslavuje po celý rok. Od 3. listopadu je v Kulturním domě Leoše Janáčka výstava Historie Havířova ve fotografiích. Spolek havířovských fotografů ji připravil k příležitosti letošního výročí. Lidé se mohou těšit na fotografie, které zachycují Havířov už od jeho počátku. Jedná se jak o snímky ze soukromých sbírek, tak z okresního archivu. Profesionální i amatérské, které zachycují životy lidí, kteří v nejmladším městě republiky žili i žijí. Výstava potrvá až do 27. listopadu.

Další z plánovaných akcí je slavnostní koncert. Ten připadá přímo na den výročí a to na 4. prosince. Uskuteční se ve Víceúčelové hale Havířov a bude zakončením celoročních akcí a oslav.

Zobrazeno 3633 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 21:53
Pro psaní komentářů se přihlaste