pá., 26. listopad 2021 13:00

Hledači kovů z Rakovnicka se pochlubili nálezem nevyčíslitelné hodnoty

Nalezené klenoty Nalezené klenoty Zdroj: ceskatelevize.cz
Amatérským prospektorům z Rakovnicka se v loňském roce skutečně zadařilo. Za pomoci detektorů zde objevili unikátní klenoty. Jedná se o poklad z období stěhování národů.

Oblast Rakovnicka minulý rok odhalila poklad, který náležel špičce společnosti, pravděpodobně v období druhé poloviny 5. století. Šťastnými nálezci jsou bratři Slámovi, které detektory kovů upozornily na objekt ukrývající se 20 centimetrů pod zemí. Šlo o přezku a prsten ze zlata, oba vykládané českými granáty a almandiny, které pravděpodobně pochází z Indie či Srí Lanky. Dle jejich výpovědí bylo na první pohled patrné, že se jedná o něco výjimečného, a tak nález neprodleně ohlásili. „Okamžitě jsme volali do muzea paní Blažkové a ta nám to potvrdila,“ vypověděl nálezce pokladu Jakub Sláma pro ČT 24.


Dle odborníků se jedná o ukradené šperky z hrobu bohatého aristokrata, které byly následně po odcizení odneseny právě do oblasti Rakovnicka. Tomu, že jde o lup, nasvědčuje i stav přezky, která byla rozlomena na tři části. Prsten se však dochoval bez poškození.


O půl roku později archeologové učinili další nečekaný objev, a to přibližně 2 kilometry od místa nálezu bratrů Slámových. Zde se ukrýval pozlacený stříbrný závěs koňské ohlávky z konce 6. století. „Tento šperk je unikátní především nebývale bohatou drahokamovou výzdobou a rovněž hmotností,“ podotkla ředitelka Muzea T.G.M. Rakovník Magdalena Elznicová Mikesková v rozhovoru pro Novinky.cz.


Nalezené artefakty následně putovaly do laboratoří pařížského Louveru, kde se jich ujali zkušení odborníci. Ti tvrdí, že nález lze přesně datovat i na základě podobných objevů. Veřejnosti se poklad pravděpodobně představí až příští léto v rakovnickém muzeu.

Zobrazeno 518 krát
Naposledy upraveno: so., 27. listopad 2021 17:57
Pro psaní komentářů se přihlaste