čt., 19. listopad 2015 12:46

Neporazitelná šampionka na zádech. Holmová poslala Rouseyovou k zemi ve druhém kole

S úžasem včera sledovali fanoušci zápas ve smíšených bojových umění ( zkr. MMA pozn. redakce) na stadionu v australském Melbourne mezi do té doby neporaženou šampionkou Rondou Rouseyovou a její vyzývatelkou o titul v kategorii UFC 193 Holly Holmovou. K překvapení všech ale nejtvrdší žena světa, jak bývá často označována odborníky, nedokázala pás pro nejlepší bojovnici udržet. Holly Holmová ji poslala k zemi vysokým kopem na začátku druhého kola. Sen o neporazitelnosti se tak rozplynul.


Že půjde o zatím největší bitvu v ženském MMA bylo zřejmé, když Rouseyová přijala výzvu od bývalé skvělé boxerky Holmové. Šampionka měla do té doby skvělou bilanci dvanácti vítězství v řadě bez jediné porážky. Jedenáct z nich vyhrála ještě před limitem takzvaným knockoutem. Její soupeřka měla na svém kontě výher devět.
Už tisková konference v předvečer zápasu naznačila, že Rouseyová bude chtít svou soupeřku poslat k zemi před koncem. Ostrá slova, která padla na obou stranách, ještě více rozvířila bojovou atmosféru v obou táborech. "Jsem tady, abych šokovala svět. Rondu respektuji, je neporažená, ale já jsem úplně jiný typ bojovnice, což jí dokážu," řekla čtyřiatřicetiletá Holmová po vážení pro Daily Mail.
Rouseyová nenechala slova Holmové bez odezvy. "Mám v plánu se jí dostat na obličej a ukázat jí, proč jsem šampionka. Dala mi svoje pěsti k obličeji, za to bude pykat," vyjádřila se bývalá judistka k situaci, ke které došlo po vážení.
Samotný zápas na stadionu Etihad v Melbourne sledovalo 56 000 lidí. Tím se definitivně vyvrátila dřívější slova prezidenta organizace UFC Dany Whitea o tom, že ženy se do bojové klece ve tvaru osmiúhelníku nikdy nepostaví. Právě White změnil své rozhodnutí, když viděl jeden z bojů Rondy Rouseyové.
Taktika před zápasem u obou žen byla zřejmá. Rouseyová, jakožto bývalá judistka, která vybojovala bronzovou medaili na olympiádě v Pekingu, chtěla dostat Holmovou na zem a ukončit souboj jejím oblíbeným chvatem – pákou na soupeřčinu ruku. Holmová naopak věděla, že musí zůstat na nohách a boxovat.


Zápas, který vešel do dějin


Bitva na pět kol po pěti minutách mohla začít. Úvodní kolo se neslo v dikci bývalé boxerky. Několika tvrdými a přesnými zásahy vykolejila nabuzenou Rouseyovou, která nedokázala na její rány reagovat. Té se sice podařilo dvakrát dostat Holmovou na zem, ale ta se jí vždy vysmýkla a rychle se postavila do boxerské pozice. Rouseyové tak nezbývalo, než se přizpůsobit a čekat na správný okamžik. Ten se ale v prvním kole nedostavil. A tak s gongem, který ukončil první pětiminutovku, nemohla být držitelka pásu spokojená. Její obličej byl rozbitý. Ze rtu jí řinčela krev, kterou ji trenér chladil ledem. Okem sledovala její soupeřku, ta se zdála být v pořádku.
Posledních pár rad v obou rozích. Druhé kolo za hlasitého povzbuzování diváků začalo. Opět Holmová úspěšně trefovala Rouseyovou do obličeje. Ta se jí marně snažila dostat na tělo. A na konci první minuty to přišlo. Tvrdá rána od Holmové vyvedla její soupeřku z míry, na chvíli se tak dostala zády ke své sokyni. Ta okamžitě využila situace a tvrdým kopem na hlavu Rouseyovou poslala k zemi. Ještě pár ran ji přidala v kleče, než rozhodčí ukončil zápas. Bylo jasné, že tento zápas právě vešel do dějin tohoto tvrdého sportu.


Nová šampionka


Holmová tak před zraky téměř šedesáti tisíc diváků na stadionu a dalších milionů u obrazovek připravila o titul ženu, o které se říkalo, že nejde porazit. Ženu, která svými výroky a nabubřelostí často připomínala legendárního boxera Muhammada Aliho.
"Všechno na čem jsme před duelem pracovali, se v zápase promítlo. Tolik času ve fitku jsem určitě nikdy v životě nestrávila," prozradila po sledovaném klání šťastná Holmová.
Její soupeřka odjela po zápasu rovnou do nemocnice, kde jí lékaři museli sešít ret. "Chtěla jsem všem poděkovat za lásku a podporu. Cením si starostí o své zdraví, ale jsem v pohodě. Jak jsem už zmínila, budu potřebovat trochu času, ale vrátím se," uvedla na svém twitteru Rouseyová.
Holmová, která si teď užívá mistrovského pásu dodala, že si Rouseyová odvetu určitě zaslouží. "Byla to dobrá bitva. Všichni mě moc podporovali včetně mého manžela, který mi moc věřil," řekla nová šampionka pro televizní stanici ESPN. "Myslím, že nový zápas určitě dává smysl, šampionka jako Ronda si určitě nový zápas zaslouží," dodala na závěr Holmová.

 

Zobrazeno 2935 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 21:59
Pro psaní komentářů se přihlaste