po., 6. březen 2017 09:10

Homosexuální postava brání uvedení pohádky do ruských kin

Plakát filmu Kráska a zvíře Plakát filmu Kráska a zvíře Zdroj: Oficiální Facebook filmu Kráska a zvíře
Moskva – Ruská vláda zvažuje zákaz promítání nového snímku Walta Disneyho Kráska a zvíře. Děje se tak na základě stížnosti poslance Vitalija Milonova. Ten upozornil, že v pohádce vystupuje homosexuálně orientovaný hrdina, který naráží na zákon z roku 2013 o zákazu propagace homosexuality před nezletilými osobami.

Poté, co Vitalij Milonov z vládní strany Jednotné Rusko označil podle webu britské televize BBC nově zpracovanou pohádku za „nemravnou propagandu hříchu“, slíbil ministr kultury Vladimir Medinsky film prověřit a případně zakázat. „V této situaci společnost nemůže jen tiše přihlížet tomu, co filmoví distributoři nabízejí pod rouškou nevinné dětské pohádky,“ cituje britský deník The Guardian Milonovu narážku na adresu snímku. „Jakmile dostaneme kopii filmu s podklady k její distribuci, zvážíme, je-li v souladu se zákonem,“ uvedl podle BBC Medinsky.

Milonov zveřejnil, že v posledních dnech obdržel dopisy od znepokojených rodičů. „Jsem přesvědčený, že hlavním úkolem státu, pokud jde o děti, je chránit jejich nevinnost a mládí před špínou světa, abychom zachovali jejich dětskou čistotu. Musíme je držet dál od nebezpečných a škodlivých jevů,“ vyjádřil své stanovisko Milonov. „A proto je naším společným úkolem zabránit tomu, aby se tento muzikál objevil na plátnech kin pod jakoukoli zástěrkou,“ napsal The Guardian.

Petrohradský poslanec Milonov je známým odpůrcem homosexuality. Na jeho popud ruská vláda schválila zákon zakazující propagaci homosexuality před nezletilými osobami. Legislativa podepsaná v roce 2013 ruským prezidentem Vladimirem Putinem se setkala s vlnou odporu zastánců lidských práv a LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby) komunity po celém světě. Homosexualita není v Rusku trestným činem od roku 1993 a duševní nemocí od roku 1999. V poslední době však dochází k nárůstu počtu homofobních útoků.

Homosexuální poprvé

Celovečerní pohádka je vůbec prvním snímkem z dílny Walta Disneyho, v němž postava s homosexuální orientací vystupuje. Režisér Bill Condon prohlásil, že se jedná o „jedinečný homosexuální okamžik,“ uvedlo BBC. Homosexuální motiv představuje vedlejší dějovou linku. Postava LeFoua, pomocníka hlavního hrdiny příběhu Gastona, se snaží vyrovnat se s city ke svému pánovi, které jsou směsicí chtíče a obdivu. Condon podle BBC věří, že „postava LeFoua dokáže připravit novou půdu pro zviditelnění LGBT komunity na plátnech kin“.

Kráska a zvíře má jít do kin 16. března a představuje velmi očekávanou novinku. Jen samotný trailer zhlédlo během prvních 24 hodin od jeho uvedení 130 milionů lidí. Hraná adaptace animované klasiky nabízí v hlavních rolích jména jako Emma Watson, Dan Stevens a Luke Evans. Už teď je ale jasné, že se film nebude promítat v americké Alabamě, důvodem je opět homosexuální postava.

Zobrazeno 2945 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2017 14:06
Pro psaní komentářů se přihlaste