ne., 28. únor 2016 14:30

iShorts - zkrátka filmy

Každoroční bitva o filmového Oscara je opět tady a diváci mají znovu možnost zhlédnout prostřednictvím projektu iShorts vybrané krátké filmy, které se zúčastní boje o nejslavnější zlatou sošku.

Hlavní aktivitou neziskové organizace iShorts, která funguje již sedmým rokem, je propagace nejzajímavějších českých i zahraničních krátkých filmů – takzvaných kraťasů. Organizace úzce spolupracuje s předními filmovými akademiemi a pravidelně přináší divákům filmy z významných filmových festivalů, jako například z Berlinale, Sundance či Cannes. Promítání kraťasů probíhá v nejrůznějších městech Česka i Slovenska a každý program projekce je sestaven na určité téma. Kromě promítání krátkých filmů se iShorts věnuje i navazování kontaktů mezi autory a pomáhá jim s jejich vlastní propagací.

Do povědomí českých diváků se iShorts dostal i svým filmovým příspěvkem Pěst Ježíšova na svátek krátkého filmu v nejkratším dni v roce, který se slavil před dvěma lety v pražském kině Aero."Projekt nejkratšího dne v roce jako svátku krátkého filmu se zrodil pře dvěma lety ve Francii a letos se přidala další desítka zemí včetně Česka," uvedla Denisa Štrbová z Českého filmového centra.

V letošním roce se v českých a slovenských kinech představí hrané i animované krátké filmy z nejrůznějších koprodukcí, například z kosovské, chilské či palestinské. Na plátně diváci uvidí nejrůznější dramatické osudy lidí, do jejichž života vkročila válka, nebo i příběhy o lásce a přátelství.  Filmové projekce probíhají v původním znění, s českými a anglickými titulky. Za vstupné na kraťasy si návštěvníci zaplatí například v pražském Bio Oku 80 korun, v olomouckém Premiere Cinemas pak 60 korun, festivalu se tu ale dočkají až 2. března.

Zobrazeno 1869 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:20
Pro psaní komentářů se přihlaste