ne., 20. prosinec 2020 10:33

Izrael opět míří k předčasným volbám, tentokrát kvůli rozpočtu

Gideon Sa´ar během předvolební kampaně Gideon Sa´ar během předvolební kampaně Zdroj: Times of Israel
Jeruzalém – Izraelský parlament musí do středy 23. prosince schválit nový rozpočet, tomu však brání rozpory mezi vládními stranami Likudem a Bílou a modrou. Premiér Netanjahu (Likud) zrušil nedělní vládní schůzi a de facto znemožnil poslední šanci na vyjednání dohody s ministrem obrany a alternujícím premiérem Bennym Gantzem (Bílá a modrá). Jedinou možností tak zůstávají předčasné volby.

Izraelci jsou však již na předčasné volby zvyklí, během posledních dvou let se totiž uskutečnily troje předčasné volby do Knessetu. V současné koronavirovém krizi je však nežádoucí, aby se uskutečnily další. Podle předvolebních průzkumů by Likud získal 29 křesel, zatímco Bílá a Modrá pouze sedm. Benny Gantz se tedy snaží za každou cenu zachránit situaci, zatímco Benjamin Netanjahu tíhne ke konání voleb.

Pokud by se volby konaly, pravděpodobně by Likud stavěl vládu s pravicovou stranou Nová naděje, již založil Gideon Sa´ar. Nová Naděje má v programu zajištění práv Izraelců na historická území a ještě více posílit postavení Izraele v regionu. „Podobnost jména strany s názvem jedné z epizod filmů Star Wars je náhodný," oznámil mluvčí, protože plný název strany zní Nová naděje – jednota pro Izrael.

 

Zobrazeno 740 krát
Naposledy upraveno: ne., 20. prosinec 2020 23:38
Pro psaní komentářů se přihlaste