čt., 20. duben 2023 12:43

Jako opravdová svatba. V Liberci budou oddávat stejnopohlavní páry

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: https://www.pexels.com/@polina-tankilevitch/
LIBEREC- Zastupitelé z Liberce se rozhodli symbolicky oddávat stejnopohlavní páry. Lidé, kteří už předtím uzavřeli registrované partnerství, by tak mohli na soukromých obřadech zažít skoro stejnou svatbu jako heterosexuální páry. Zastupitelé se opírají o návrh manželství pro všechny, který leží v Poslanecké sněmovně od června.

Tři zastupitelé z Liberce chtějí vytvořit systém, který by mohl pomoci párům v registrovaném partnertsví se cítit jako na opravdové svatbě. Jedná se o iniciativu zastupitelů Petra Slaninu (Piráti), Matyáše Moce (STAN) a Annu Kšírovou (Liberec otevřený lidem). „Je to gesto, snad jen dočasné. Doufáme, že manželství pro všechny projde. Chtěli jsme vytvořit síť zastupitelů, kteří by byli ochotní tuto možnost nabídnout. V podstatě teď kdykoli v Libereckém kraji se dá na úřadech najít někdo, kdo bude ochotný tuto iniciativu převzít a pár oddat,“ prohlásil Slanina. Sám dodává, že jsou s ostatními zastupiteli ochotni dojet kamkoliv. „Pár vždy musí přijet registraci podepsat do Liberce. Na matrice nabídnou možnost, že jsme ochotni přijet kamkoli, a předají na mě kontakt.“

Slanina je od roku 2016 rovněž v registrovaném partnerství. Vstoupil do něj v Brandýse nad Labem a tehdy se o obřad postarala matrikářka z Kladna, která byla ochotná přijet. Mohl tedy zažít podobný obřad jako u běžných svateb. V Liberci však takové možnosti občané doposud nemohli využít. „Říkali jsme si, že taková možnost v Libereckém kraji moc není, proto jsme ji iniciovali sami,“ dodal.

Do registrovaného partnerství mohou lidé vstoupit pouze ve 14 městech. V každém kraji je k tomuto úkonu vyčleněna jedna matrika. V kraji Libereckém je to Magistrát města Liberec. Obřad se dá však uspořádat v jakémkoliv jiném městě, ale záleží na ochotě matriky. Standardně je ale registrované partnerství záležitostí úřední formy.

Zastupitelů, kteří by obřady byli ochotni vykonávat však přibývá. Na seznam potencionálních oddávajících se zapsali například zastupitelé z Třebíče a České Lípy. Možnost symbolického obřadu by tak mohli mít občané po celém kraji. „Nyní dáváme dohromady seznam zastupitelů, kteří budou připraveni promluvit na symbolických obřadech. V Liberci jsme zatím tři, já tuto možnost chci představit kolegům na setkání Pirátů,“ dodává Slanina.

Zprávu o symbolických svatbách v Liberci sdílela na svém Instagramu iniciativa Jsme fér. Skupina, která se zabývá právy LGBTQ+ komunity, hodnotí snahu libereckých zastupitelů kladně. „Je to poprvé, co se k symbolickému oddávání úřad veřejně přihlásil. Samozřejmě někteří matrikáři již dávno na slavnosti, které se jako svatba tváří, jezdí. Veřejně to ale neproklamovali,“ podotýká mluvčí skupiny Filip Milde.

Manželství pro všechny přitom podporuje podle výzkumu agentury MindBridge Consulting 65 % lidí v Česku. Mezi nejmladšími respondenty pak dosahuje číslo až k 83 %. Manželství pro všechny podporuje i nově zvolený prezident Petr Pavel. Situace by se mohla změnit i s novou legislativou, která by měla umožnit uzavírat registrované manželství na všech matrikách, která by měla začít platit v příštím roce.

 

Zobrazeno 196 krát
Naposledy upraveno: po., 24. duben 2023 11:37
Pro psaní komentářů se přihlaste